El ICMUV inaugura el GASTROLAB-Fernando Sapiña
L'Institut de Ciència dels Materials (ICMUV) de la Universitat de València ha inaugurat el Gastrolab-Fernando Sapiña. El laboratori integra la recerca de la Clínica Universitària de Nutrició, Activitat Física i Fisioteràpia (CUNAFF) de la Fundació Lluís Alcanyís i de la Unitat Mixta de recerca en Endocrinologia, Nutrició i Dietètica, clínica de la Universitat de València-Institut d'Investigació Sanitària La Fe.
El Gastrolab, que porta el nom de Fernando Sapiña en homenatge al professor titular de Química Inorgànica de la Universitat de València i investigador de l'ICMUV, que va faltar el mes de gener passat, formarà part del Food & Health Living Lab de la Universitat, una plataforma de treball al servei dels diferents grups d'investigació que desenvolupen activitats en l'àmbit de la salut i l'alimentació, tant des d'una perspectiva tecnològica com social.
El Gastrolab-Fernando Sapiña naix amb l'objectiu de crear nous productes, millorar característiques organolèptiques dels aliments i ampliar les textures i els dissenys que contribuïsquen a avançar, des de la cuina, en temes de gastronomia i de salut.
Actualment el Gastrolab treballa en la modificació de textures de nous plats per a pacients amb problemes de disfàgia a nivell hospitalari, a més de crear nous plats amb productes autòctons que ajuden a posar en valor les matèries primeres de l'Horta Valenciana.
Fernando Sapiña era membre del Consell Assessor de la Càtedra de Divulgació de la Ciència-UCC+i de la Universitat de València, des d'on dirigia les col·leccions Sense Fronteres, Sin Fronteras i Ciència entre Lletres (PUV). Va publicar els llibres 'Un futur sostenible' i 'El repte energètic', finalistes del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General en 2000 i 2004, respectivament, com a conseqüència de la seua preocupació pel canvi global i el desenvolupament sostenible. Com a divulgador científic, va impartir nombroses xarrades i tallers, i va participar en activitats referides al canvi global, nanotecnologia i a la relació entre cuina i ciència. Va ser col·laborador de la revista MÈTODE i coordinador de les activitats d'EXPOCIÈNCIA, la jornada de portes obertes al Parc Científic i gran festa de la Ciència de la Universitat de València. En el camp de la gastronomia, va emprendre activitats que involucraven el desenvolupament de nous productes i tècniques culinàries, potenciant tant la investigació com la docència en aquest sentit. Va ser un dels principals impulsors del Grau en Ciències Gastronòmiques de la Universitat de València.