Els honors i distincions de la ciutat proposaran enguany quatre medalles d’or
La regidora de l'Àrea de Cultura, Glòria Tello, portarà esta setmana a la Comissió de Desenvolupament Humà, Educació, Joventut, Esports i Cultura les propostes d'honors i distincions de la ciutat de València realitzades tant per l'equip de govern com pels grups municipals de l'oposició.
Tello proposarà l'inici d'un total de huit mocions per reconèixer diverses persones i col·lectius, per les seues trajectòries vinculades amb la ciutat de València. Enguany es planteja la concessió de quatre medalles d'or i el nomenament d'una filla predilecta i de tres fills adoptius. La regidora ha ressaltat que les persones i els col·lectius proposats "destaquen per una trajectòria professional i vital destacada, amb què dignifiquen la imatge de la ciutat de València. El seu servici a la ciutat és bona mostra de la cooperació i l'esforç compartit per aconseguir una societat millor".
Per una banda, es proposarà atorgar la medalla d'or de la ciutat al dret i la tradició de la Tira de Comptar. A la ciutat de València les Tires de Comptar formen part, de manera destacada, del conjunt de tradicions locals que conformen i mantenen la identitat i singularitat de la ciutat. Estes plataformes, on llauradors i llauradores de l'Horta de València exercixen el dret de venda directa del seu producte, són l'expressió d'un dret compartit amb tota la ciutadania valenciana. No només representa un dret per a les persones que sostenen el nostre patrimoni natural i productiu més preuat -l'Horta de València- de vendre els seus productes de manera directa, sinó que també representa per al conjunt de la ciutat el dret d'accés a un producte alimentari fresc, pròxim, de temporada.
AMB ELS VALORS SOCIALS
A més, es proposarà la medalla d'or de la ciutat per al Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI CV). Es tracta de la plataforma de representació, defensa i acció de la ciutadania valenciana amb discapacitat i de les seues famílies. És el màxim representant de totes les malalties cròniques discapacitants, que representa més del 95 % de les vora 400.000 persones afectades per qualsevol tipus de discapacitat al territori valencià.
També es proposarà atorgar la medalla d'or de la ciutat de València a la Coordinadora Valenciana d´ONGD (CVONGD), que va nàixer en l'any 1992 amb l'objectiu de coordinar les actuacions de les ONGD i aconseguir, mitjançant el diàleg, la reflexió i el treball conjunt, que les actuacions de totes elles siguen sempre coherents, adequades i respectuoses, així com per a lluitar conjuntament perquè els ens públics i privats de la comunitat que treballen en cooperació al desenvolupament ho facen en este sentit. En l'actualitat compta amb 91 ONGD que tenen les seues seus distribuïdes per tot el territori valencià, amb pluralitat d'ideologies polítiques, d'adscripcions religioses i de tasques.
Per últim, es proposarà que el València Basket Club també reba la medalla d'or de la ciutat. Divendres passat el club valencià aconseguia guanyar per primera vegada el títol de Lliga, coincidint amb la celebració dels seus 30 anys d'història. En eixes tres dècades també ha aconseguit un títol de Copa del Rei, una ULEB Cup i dos Eurocups. A més, ha donat alguns dels millors jugadors espanyols, com ara Nacho Rodilla i Víctor Luengo, i el projecte L'Alqueria del Basket treballa per a la consecució d'una cantera pròpia.
FILLA PREDILECTA I FILLS ADOPTIUS
D'una altra banda, es proposarà atorgar el títol de filla predilecta de la ciutat a Trinidad Simó Terol (València, 1935), per la seua tasca en l'estudi de la nostra arquitectura, en l'àmbit de les propostes per a una ciutat millor i en el camp del feminisme al nostre país. Es va doctorar en Història de l'Arquitectura amb una tesi famosa sobre el modernisme valencià. En les seues obres se centra en Sorolla, en la conservació del patrimoni arquitectònic, en l'arquitectura per a la tercera edat i en la rehabilitació del Cabanyal. Des dels anys 70, s'incorpora al moviment feminista i el 1976 funda i presidix l'Associació de Dones Universitàries.
A més, també es proposarà el nomenament de tres fills adoptius de la ciutat: el doctor en Medicina José Mir Pallardó (Mislata, 1940), per la seua tasca importantíssima al camp del benestar de les persones. També, Cesáreo Fernández Álvarez (Astúries, 1937 – València, 2014), implicat en la fundació de la Confederació Valenciana de la Xicoteta i Mitjana Empresa, de CEPIMEV i de Comissions Obreres, per la seua implicació política, social i empresarial en la nostra ciutat, havent sigut un defensor dels drets de les persones treballadores.
Vicente Berenguer Llopis (Teulada, 1937), per la seua tasca fonamental per a l'escolarització de les generacions més joves de Moçambic. Berenguer es la primera persona no originària del país africà que va rebre el Premi al Treball del Ministeri d'Educació de Moçambic.