La historiadora Giulia Quaggio pronuncia una conferència a La Nau sobre la cultura en la Transició espanyola
L’Observatori Cultural de la Universitat de València ha organitzat la conferència ‘La cultura en Transició’ que pronunciarà la historiadora Giulia Quaggio, experta en l’Europa post 1945, el pròxim dia 30 (18 hores), a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau. L’assistència és gratuïta i requereix inscripció prèvia ací (https://events.fundacio.es/o/35).
Presentarà a la investigadora Ramón y Cajal de la Universidad Complutense de Madrid el director acadèmic de l’Observatori Cultural UV, el professor Raúl Abeledo, qui donarà pas a les reflexions de Quaggio sobre la cultura que es va gestar en l’època convulsa que va ser la Transició a Espanya.
Un període polític que, juntament amb altres aspectes, va sobrevindre acompanyat d’una sèrie de canvis culturals que s’instal·laven, de camí cap a la democràcia, en una nova institucionalitat cultural.
Així doncs, Giulia Quaggio tractarà de donar resposta a les següents qüestions: Com s’ajusten les polítiques culturals a la Transició? Quines són les implicacions que deriven d’aquesta nova relació del poder polític amb la ciutadania?
L’experta comptarà amb el suport de Raúl Abeledo per a debatre, jutnament amb l’auditori, sobre els ajustos de les polítiques culturals al panorama polític durant la Transició, així com de les implicacions que aquesta va tindre en la producció artística i el seu ferm compromís amb la democratització.
En les seues investigacions, Quaggio ha posat l’èmfasi en la circulació transnacional de discursos visuals i textuals sobre democràcia, pau, culpabilitat dictatorial i postcolonial. La seua prolífica producció acadèmica i editorial dona compte del compromís que manté amb la divulgació de la història recent d’Espanya i Europa.
L’Observatori Cultural de la Universitat de València tancarà la programació del present any amb la conferència ‘Centelles: imatge, memòria i arxiu’ on participarà la professora associada de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Teresa Ferré Panisello, i el fotògraf i fill de Agustí Centelles, Sergi Centelles.
‘Centelles: imatge, memòria i arxiu’ recuperarà la figura del valencià Agustí Centelles Ossó (1909-1985), considerat un dels precursors del fotoperiodisme a Espanya. Autor d’algunes de les imatges més representatives de la Guerra Civil, el seu arxiu està compost per més de 10.000 fotografies i 5.600 negatius. La conferència analitzarà les repercussions del seu llegat i alguns capítols desconeguts de la vida del fotoperiodista valencià, com la seua trajectòria en fotografia industrial i publicitària.