La història de l’Holocaust gitano arriba a l’Ajuntament
L'Ajuntament, a través de la regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ha organitzat en el Saló de Cristal una exposició amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano en la que es relata al història de les víctimes del poble gitano en l'Holocaust. L'exposició dóna a conèixer la història de la persecució i l'extermini del poble gitano que va tindre lloc durant el període nazi a Europa.
"És important recuperar la història del poble gitano, per una qüestió de justícia i reconeixement, però també per aportar nous elements a la reflexió sobre els esdeveniments xenòfobs i racistes que s'esdevenen hui arreu d'Europa", ha dit la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano.
Al llarg de la setmana, el Saló de Cristal de l'Ajuntament acull esta exposició amb la finalitat de recuperar la memòria històrica sobre el genocidi gitano, que va acabar amb la vida de més de mig milió de romanís durant la Segona Guerra Mundial.
L'exposició fotogràfica anomenada Samudaripen (paraula que fa referència a l'holocaust gitano) és itinerant, de fet ha recorregut ja diferents ciutats d'Europa com Cracòvia (Polònia), Pescara (Itàlia) i Munic (Alemanya), i ara es podrà visitar a València. Està dissenyada per la Federació Maranatha d'Associacions Gitanes.
L'exposició es compon de 14 panells monogràfics sobre els esdeveniments i personatges més rellevants de la tragèdia que va acabar amb 500.000 persones gitanes a Europa durant la Segona Guerra Mundial. Així mateix, també inclou ampla informació sobre la història i cultura del poble gitano. Es tracta d'una iniciativa adreçada a sensibilitzar sobre les conseqüències de l'odi i l'exclusió, integrada en el projecte europeu MEM-ROM: Reflexió i Memòria del Samudaripen.
El president de la Federació Maranatha, José Alfredo Maya Maya, subratllava que "cal conscienciar el poble gitano sobre la seua veritable capacitat per influir en la societat i acabar amb la discriminació i els prejudicis que encara existeixen. Hem de saber organitzar-nos per fer valer els nostres drets com a poble i, per això, hem de començar per recuperar la nostra memòria històrica".
La regidora, Isabel Lozano, ha assegurat que encara queda camí per al ple exercici de drets i oportunitats per al poble gitano, però que "l'Ajuntament de València està molt implicat en treballar el respecte a la diversitat i acabar tant amb l'exclusió como amb els discursos gitanòfobs encara existents a la nostra societat". Finalment, cal dir que la Federació Maranatha ha convocat un concurs de redacció sobre l'exposició entre els diferents col·legis de la ciutat.
Així mateix, l'Ajuntament difondrà la campanya dissenyada per la Conselleria d'Igualtat amb motiu del dia del Poble Gitano, de forma que a través del sistema de televisions, Bussi, de l'Empresa Municipal de Transports, es donarà a conéixer als veïns i veïnes de València.