Hervé Falciani intervé en unes jornades sobre responsabilitat social en entitats financeres
Hervé Falciani, l'informàtic francoitalià que va filtrar una llista de 120.000 evasores fiscals lligats al banc HSBC de Ginebra en el qual treballava, pronuncia el dijous 18 d'octubre una conferència en la Universitat de València. La conferència tindrà lloc en el marc de les IV Jornades sobre Responsabilitat Social i Economia del Ben Comú en Entitats Financeres, en les quals també es presentarà la Guia de Finances Ètiques, Cooperatives i socials de la Comunitat Valenciana que ha coordinat el professor Joan Ramón Sanchis Palacio, director de la Càtedra d'Economia del Ben Comú de la Universitat de València.
El passat mes de setembre, l'Audiència Nacional va rebutjar per segona vegada extraditar Facialni a Suïssa, país que li reclama per a complir cinc anys de presó per un suposat delicte de "espionatge financer agreujat", que no està tipificat en el Codi Penal espanyol. Al desembre de 2008, Falciani es va fer amb les dades de 120.000 clients del banc HSBC i els va posar en mans de la justícia i les autoritats fiscals franceses, que els van utilitzar en nombroses causes per delicte fiscal. La informació aportada per Falciani ha permès recaptar a Espanya més de 250 milions d'euros ocults a Hisenda.
En la seua conferència, que tindrà lloc en el saló d'actes de la biblioteca Gregori Maians, situada en el campus de Tarongers, Falciani parlarà sobre seguretat, responsabilitat i respecte a la legalitat en les finances digitals i presentarà el seu projecte antifrau aplicat a les criptomonedes. Convertit en una icona global de l'antifrau fiscal, en l'actualitat Hervé Falciani és assessor de projectes estratègics i president de Tactical Whistleblower (Taboow.org).
Editada per la Universitat de València, la Guia de Finances Ètiques, Socials i Locals de la Comunitat Valenciana, que serà presentada en el transcurs de la jornada, arreplega informació detallada sobre les entitats bancàries que operen amb valors ètics i criteris socials i ambientals a la Comunitat Valenciana. Amb la guia, explica el professor Sanchis Palacio, "es pretén afavorir els intercanvis i la relació directa entre la societat valenciana i aquestes entitats, potenciant el consum financer responsable".
La Jornada serà inaugurada a les 9,30 per Mª Dolors Real, vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València; Josep Ochoa Monzó, director general de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern de la Generalitat Valenciana; i Francisco Álvarez, director general d'Economia, Emprendimiento i Cooperativisme de la Generalitat Valenciana. Després de la presentació del llibre coordinat pel professor Sanchis Palacios i la conferència de Falciani, Carlos Gómez, professor de la Universitat d'Alacant, pronunciarà la conferència "El col·lapse de microcrèdits en la cooperació al desenvolupament". A continuació se celebrarà la taula redona "RSE en banca i Economia del Ben Comú", on participaran els representants d'entitats com RSE i RRHH Ètica Patrimonis, Xarxa Enclau, Banca Armada i l'Associació de Cooperatives de Crèdit i de la Caixa Rural Central. Finalment, en la clausura intervindran José Manuel Pastor, degà de la Facultat d'Economia de la Universitat de València; María Amigo, presidenta de l'Associació Valenciana per al Foment de l'Economia del Ben Comú; i Joan Ramon Sanchis Palacio, director de la Càtedra d'Economia del Ben Comú de la Universitat de València.
Programa i inscripció gratuïta:
https://www.uv.es/catedra-economia-be-comu/ca/divulgacio/jornades-rse-ebc-entitas-financeres/iv-edicio-jornades-2018.html