elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El grup GAMMA compleix tres anys de vida convertit en una eina clau en la lluita contra la violència de gènere

El grup GAMMA compleix tres anys de vida convertit en una eina clau en la lluita contra la violència de gènere
  • 50 agents vetlen dia a dia per la protecció de les víctimes de violència de gènere a la ciutat de València

Es compleixen tres anys des que l'Ajuntament de València prenguera la decisió de crear un grup pertanyent a la Policia Local i que es dedicarà en exclusiva a la protecció de les víctimes de violència de gènere. Batejat sota el nom de ‘Grup Gamma’ la que en aquells dies era responsable de l'àrea, Sandra Gómez, va posar sobre la taula la necessitat de comptar amb aquest grup per a contribuir a la millor atenció de les víctimes.

Tres anys després, i ja allunyada de la regidoria de Seguretat, Gómez es reafirma: “Va ser una decisió encertada. Era incomprensible que no s'haguera tingut aqueixa prioritat”. Ara amb equip de govern renovat i amb perspectiva suficient ha arribat el moment de fer balanç de les actuacions dutes a terme, un balanç que al nou responsable de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, li haguera agradat no realitzar.

“La lluita contra la violència de gènere ens implica a tots i a totes com a societat” ha apuntat Cano, qui ha qualificat la violència de gènere com “la manifestació més cruel de la desigualtat que pateixen les dones”.

Una desigualtat que fa tan necessària la labor que dia a dia duen a terme 50 agents especialitzats, i que constata “l'encert absolut” que va suposar la creació d'aquest grup. El regidor Aarón Cano ha qualificat la violència de gènere com «la manifestació més cruel de la desigualtat que pateixen les dones», i s'ha mostrat especialment preocupat per aquells casos en què no es presenta denúncia. “La lluita contra la violència de gènere ens implica a tots i a totes com a societat”, ha afegit abans d'assenyalar que “la creació del Grup Gamma va ser un encert absolut perquè hem guanyat en la quantitat de dones protegides i perquè hem aconseguit que hi haja un augment de la qualitat de la protecció”.

Major protecció i qualitat de servei

La realitat de la violència de gènere al nostre país parla per si sola, i es reforça amb les dades que deixa al seu pas. Per exemple, des del 2016 i fins a octubre d'aquest mateix any el grup dedicat en exclusiva a l'atenció de maltractaments ha protegit a prop de 4.000 víctimes, de les quals 2.078 eren víctimes de violència de gènere sota protecció policial.

Unes xifres que fan necessari el doble d'atenció a les víctimes, per la qual cosa des de la seua creació s'han doblegat el nombre d'assistències. La taxa mitjana de víctimes assistides per l'equip ha pujat de 2 al dia l'any 2016 a quasi el doble 3,83 víctima/ dia de mitjana en el que portem d'any 2019.

En aquest sentit, segons va apuntar Aarón Cano, des de la Policía Local s'ha apostat per un seguiment molt més “exhaustiu i integral” que dote de certa exclusivitat el treball amb la víctima. “El nostre treball en què la víctima recupere una vida plena, lliure i segura” ha incidit.

Perfil de les víctimes

Referent al perfil que segueixen les víctimes, el responsable de Protecció Ciutadana ha remarcat durant aquest balanç d'actuació que la violència masclista és una llaura que afecta “a totes les capes socials”, al mateix temps que ha puntualitzat que molts dels casos que arriben té a persones majors com a principals implicades.

A més, les dones dependents econòmicament de les seues parelles i agressors són aquelles més proclius a no presentar denúncia perquè aqueixa dependència els impedeix afrontar la situació, apuntava Cano.

Amb això, el socialista ha volgut remarcar la necessitat que “no donem espai a aquells que neguen la violència de gènere perquè és un atemptat directe contra les llibertats i els drets humans”

Pujar