El grup GAMA multiplica l'assistència a les dones víctimes de violència en jutjats i servicis socials
«La violència de gènere continua sent el segon delicte més important a la ciutat després de la seguretat viària». La regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, ha informat hui sobre les actuacions realitzades pel grup GAMA de la Policia Local en el que portem d'any, i ha destacat la labor de control i d'atenció integral que s'oferix a les dones víctimes de la violència. Un total de 1.224 dones tenen una ordre d'allunyament de les seues parelles o exparelles a València.
En el que portem d'any, la Policia Local ha realitzat 258 detencions per agressions masclistes, la qual cosa suposa un increment respecte a les 247 registrades tot l'any passat. Com és conegut, GAMA funciona com a grup específic i especialitzat dins de la Policia Local des de fa dos anys i mig. Del total de les detencions practicades, els agents d'este grup han efectuat 85, la qual cosa suposa el doble que l'any passat, que van ser 44. La regidora Menguzzato ha destacat «l'excel·lent treball que realitzen estos i estes agents per a la protecció i l'atenció integral de les víctimes de la violència de gènere de la nostra ciutat, que es dediquen en cos i ànima a la protecció de les dones víctimes o en risc de violència».
El grup GAMA també oferix atenció integral a les dones, una labor que s'ha incrementat de manera notable: en 2017 les gestions realitzades amb els Servicis Socials públics, «que són precisament les que van encaminades a millorar la vida d'estes dones: facilitar les ajudes, posar en contacte amb els treballadors socials... van ser un total de 863; mentre que en enguany s'han efectuat 2.130 gestions, és a dir, dues vegades i mig més». Tal com ha subratllat la regidora, estes accions indicixen directament «en la millora de la vida de les afectades i a mantindre la seua decisió d'eixir de la violència, una cosa que és fonamental després de la denúncia».
També s'han incrementat les accions d'orientació i suport a les dones en les seues gestions amb els jutjats, en les quals les dones han estat recolzades pel Grup GAMA, «que és una altra vessant fonamental –ha destacat la regidora- perquè suposen un vertader periple per a les dones». El nombre de gestions realitzades ha passat de les 207 del passat any, 2017, a un total de 2.268 en el que portem d'any 2018, és a dir, que s'han multiplicat per 10.
La regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, ha estat acompanyada en la seua intervenció davant els mitjans de comunicació per la regidora d'Ocupació i Desenvolupament Econòmic, Sandra Gómez, a qui ha agraït l'aportació de professionals que, a través dels programes Empuju i Emcuju, han reforçat la plantilla municipal. «Gràcies a estos programes, el Grup GAMA ha pogut disposar d'una psicòloga i d'una treballadora social, que estan realitzant un treball excel·lent en coordinació amb l'equip». Menguzzato ha assenyalat «la necessitat que esta iniciativa es mantinga en el temps perquè la Policia Local realitza funcions molt més allà del que són les seues competències i, vistos els resultats, ambdues figures professionals han sigut fonamentals, i haurien de mantindre's de manera col·laborada i en el mateix espai en el qual estan».
CAP ALTRA SITUACIÓ COMPARABLE
La delegada de Protecció Ciutadana ha assegurat que la violència de gènere «és el problema de seguretat més important que té la nostra ciutat». En l'actualitat, un total de 1.224 dones tenen una ordre de protecció contra les seues parelles o exparelles (la meitat gestionades per la Policia Local, i l'altra meitat, per la Policia Nacional). «És a dir –ha denunciat Anaïs Menguzzato- que hi ha 1.224 persones perseguides a València per un mateix motiu: no hi ha a la ciutat res d'eixe calibre». Per això, ha insistit que la prevenció i l'acció contra la violència masclista «ha de ser una prioritat en tots els àmbits d'actuació de les administracions i la societat en general».
Des de la Policia Local s'ha assenyalat «la necessitat de comprometre's moltíssim més des de totes les instàncies davant el primer problema de seguretat que tenen les persones en esta ciutat». De cara a la manifestació del pròxim diumenge 25, Dia Internacional contra la Violència cap a les Dones, els nous vehicles de la Policia Local lluiran el lema «Denúncia el maltractament» en els seus panells led disposats en el sostre de cada cotxe. «És una forma més de reflectir el compromís de la Policia Local, i fer saber, a totes les persones que acudisquen a la manifestació i als qui passen per allí, que l'atenció a les dones, la seua qualitat de vida i que puguen eixir del cercle de la violència, passa també pel treball que fa la Policia Local de València».