El grup CALAGUA participa en un projecte estatal per reutilitzar com a fertilitzant els residus de les estacions depuradores
El grup d’investigació CALAGUA-UV, del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat de València, participa en PHERTILIZER-Sistema circular per a la recuperació i valoració agronòmica del fòsfor, un projecte del Ministeri de Ciència que té l’objectiu de reutilitzar com a fertilitzant els residus generats en les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR).
El pla persegueix el desenvolupament d’un nou fertilitzant a partir d’una base del mineral estruvita, un cristall de la classe dels fosfats. A més, el programa està destinat al desenvolupament de les estratègies d’operació i d’equips i infraestructures que permeten la recuperació del fòsfor de l’aigua residual, així com la validació econòmica i mediambiental d’aquest.
“El projecte presenta un enfocament innovador d’investigació i desenvolupament, de caràcter multidisciplinari i d’alta qualitat científica que serveix a l’objectiu empresarial de desenvolupar un nou fertilitzant amb nutrients reciclats i un sistema de presa de decisions sobre les estratègies de fertilització”, afirma Alberto Bouzas, professor d’Enginyeria Química de la Universitat de València i representant del grup CALAGUA-UV en PHERTILIZER.
El nou fertilitzant combina l’estruvita, extreta del fòsfor orgànic i inorgànic associat als fangs primaris i secundaris generats en les EDAR, amb els abonaments complexos de nitrogen, fòsfor i potassi. Amb elles fomentarà un ús més sostenible dels seus recursos i afavorirà la seua posterior tasca a escala comercial.
A més, es treballarà en el camp de l’agricultura mitjançant el desenvolupament d’una eina informàtica que facilite a l’agricultor de manera simultània un ús sostenible de l’aigua i dels fertilitzants sostenibles.
Juntament amb el grup d’investigació de la Universitat, també formen part del projecte l’empresa Depuración de Aguas del Mediterráneo (DAM), coordinadora del projecte, la Universitat de Navarra, l’empresa de software i gestió agrícola Hispatec, el Centro de Edafología y Biología Aplicada del Segura (CEBAS-CSIC) i l’empresa de fertilitzants Timac Agro.
El pla està finançat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i l’Agència Estatal d’Investigació. L’objectiu temàtic del programa operatiu és promoure el desenvolupament tecnològic, la innovació i una investigació de qualitat.