elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Govern dona llum verda a l'ampliació del Port de València i Mazón demana tramitar-lo per la via d'urgència

El Govern dona llum verda a l'ampliació del Port de València i Mazón demana tramitar-lo per la via d'urgència
  • El ministre de Transports ha visitat aquest matí les instal·lacions portuàries al costat del president de la Generalitat i l'alcaldessa de València

MÉS FOTOS
El Govern dona llum verda a l'ampliació del Port de València i Mazón demana tramitar-lo per la via d'urgència - (foto 2)
El Govern dona llum verda a l'ampliació del Port de València i Mazón demana tramitar-lo per la via d'urgència - (foto 3)

Llum verda a l'ampliació del Port de València. Aquesta és la notícia que ha confirmat aquest matí el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, en la seua visita a les instal·lacions portuàries. Així, el titular del Departament ha anunciat que el pròxim Consell de Ministres autoritzarà licitar per més de 656 milions d'euros les obres per a l'ampliació nord del Port de València, que implicarà la construcció d'una nova terminal pública de contenidors “innovadora, flexible i sostenible”. A més, s'impulsen les connexions ferroportuarias per a potenciar el transport ferroviari de mercaderies des del Port, que servirà per a traure vehicles pesants de la carretera i de l'àrea metropolitana.

“Estem parlant d'un projecte ecològic perquè, per a començar, des del punt de vista energètic, és 100% sostenible, autosuficient i es va a acte proveir amb energies netes. A més, hi ha una qüestió fonamental, que és que la construcció de la terminal va aparellada al projecte de derivar els trànsits dels contenidors al tren. Així, la Terminal Nord porta aparellada la major terminal ferroviària que tindrà cap port de la Península Ibèrica. Per tant, no sols estem parlant d'una operació portuària, sinó també ferroviària molt important”, ha assegurat el ministre després de visitar les instal·lacions del Port al costat del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón; la presidenta de l'Autoritat Portuària de València, Mar Chao; l'alcaldessa de València, María José Catalá, i la delegada del Govern a València, Pilar Bernabé.

I és que el ministre ha destacat la importància de promoure el transvasament modal al tren. No en va, el 92% dels trànsits terrestres del port de València encara es realitzen per carretera i “això és una cosa que volem canviar”, ha reiterat el ministre.

Mazón exigeix accelerar la tramitació

Per part seua, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha celebrat aquest dijous l'anunci que el Govern central vaja a autoritzar l'ampliació nord del Port de València, la qual cosa ha qualificat de “èxit” de tota la societat valenciana, i especialment del sector portuari, després de la llarga reivindicació i mobilització realitzada per a reivindicar aquestes obres.

Carlos Mazón ha realitzat aquestes declaracions després de la visita al Port de València al costat del ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, qui ha informat que el Consell de Ministres del pròxim dimarts donarà llum verda a l'ampliació nord d'aquesta infraestructura.

El cap del Consell ha destacat l'esforç que s'ha realitzat per part del sector empresarial i de la societat civil en general perquè s'autoritzara la infraestructura “exigint”, “reivindicant” i “acreditant adequadament” aquesta necessitat, i els ha felicitat perquè a la fi les seues demandes es materialitzaran.

Carlos Mazón ha apuntat que l'ampliació del Port suposa un “respir” per al teixit productiu de la Comunitat Valenciana, assegurarà la seua capacitat de creixement futur i reforçarà la seua posició com a “primer port d'Espanya”, ja que la infraestructura contribuirà a ampliar el flux de mercaderies que entren i ixen de la Península Ibèrica.

Durant la seua intervenció ha destacat la inversió que realitzarà la naviliera MSC i ha valorat “que governs de diferent signe polític puguen treballar pel bé comú de manera clara”.

Mazón ha sol·licitat al Govern central que els tràmits per a l'ampliació d'aquesta infraestructura s'autoritzen per la via d'urgència, en lloc de per la via ordinària, amb la finalitat d'acurtar terminis, i ha expressat el seu desig que totes les administracions “vagen de bracet” per a accelerar la posada en marxa del projecte.

Així mateix, ha realitzat un símil nadalenc, assenyalant que si l'autorització de l'ampliació constitueix un “regal de Nadal”, l'acceleració dels terminis administratius suposaria un “regal de Reis” per a tots els valencians i valencianes.

Finalment, ha elogiat les paraules del ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, en realitzar l'anunci de l'ampliació “per la seua visió, per l'ocasió, per la manera i per la necessitat” que tenia la societat valenciana d'aquesta infraestructura.

Actuació

L'ampliació és un projecte d'interés general que es desenvoluparà en col·laboració públic-privada i que, en total, superarà els 1.600 milions d'euros d'inversió, la qual cosa suposa la major inversió privada de la història del sistema portuari espanyol. En aquest sentit, l'Autoritat Portuària s'encarregarà de construir la infraestructura bàsica (dragatge, molla i farciment consolidat), mentre que l'empresa privada invertirà la superestructura, instal·lacions i material mòbil.

Així, València disposarà així d'una nova terminal pública altament competitiva en el transport marítim de contendedores a nivell nacional i internacional. Una infraestructura que s'ha concebut i dissenyat sota uns estrictes criteris de respecte mediambiental que inclouen la seua total electrificació, amb operativa autosuficient i origen 100% renovable.

Aquesta nova terminal pública de contenidors permetrà operar als vaixells d'última generació MEGAMAX, de fins a 430 metres d'eslora i més de 24.000 TEUs (contenidors equivalents de 20 peus).

A més de promoure un transport de mercaderies més sostenible i eficient, l'ampliació busca preparar el Port, que ja opera prop del seu punt de saturació, per a respondre al creixement de l'activitat i continuar sent una infraestructura de referència dins del trànsit mundial de contenidors.

“És un port amb un volum de trànsit molt important, que ja porta temps treballant en la seua banda de congestió. Els governants previsors han d'anticipar-se a aquesta mena de circumstàncies i treballar perquè quan arribe eixe moment, les infraestructures estiguen en condicions de servir al seu propòsit: facilitar el trànsit de mercaderies. I en eixe sentit es treballa a València en el projecte de nova terminal de Terminal Nord”, ha explicat Óscar Puente.

El Port de València és el primer port d'Espanya i el quart de la Unió Europea en trànsit de contenidors TEUS. Es configura, així, com un pol de distribució de mercaderies clau en la competitivitat de les nostres empreses i del teixit productiu nacional.

Les dades reflecteixen que, actualment, el Port de València genera un moviment de més de 2,6 milions de TEUs operats en importació i exportació, canalitzant el 40% del comerç exterior espanyol de mercaderia general en contenidor. Del total contenidors, el trànsit ferroviari suposa una mica més de 200.000 TEUs, més de 4.000 trens, un 8% del total de les operacions del port.

Inversions en el Port de València
En concret, a València s'ha guanyat quota de transport de mercaderies per ferrocarril al llarg dels últims anys. Tot això gràcies a diverses inversions i a unes altres que estan en marxa i que han suposat la mobilització de 240 milions d'euros en actuacions ferroportuarias tan importants com:

L'ampliació a 750 metres de les vies de la Terminal Sud de contenidors.
La millora del traçat i la nova platja de vies de la Molla de Ponent i de la molla Costa, que entrarà en funcionament el mes que ve.
Les obres de duplicació de la via de la Molla de Ponent i Llevant que comencem enguany i finalitzarem el que ve.
Així, l'ampliació nord del port comptarà amb una xarxa de vies de càrrega i descàrrega que serà la major terminal ferroviària construïda fins a la data en un port espanyol i, amb ella, multipliquem per quatre la seua capacitat actual. Una terminal que es recolzarà tant en la xarxa interna ferroviària de la zona de servei del port, com en la terminal ferroviària de València-Font de Sant Lluís, la qual també s'està treballant des del Ministeri per a ampliar en aquests moments.

Aposta per la sostenibilitat

Des del Ministeri s'emporten anys treballant per a impulsar un canvi en l'estratègia de transport nacional de mercaderies que permeta transvasar la càrrega del camió al tren, amb l'objectiu de duplicar la quota ferroviària nacional de mercaderies fins al 10%.

Atés que els ports són grans nodes generadors de càrregues d'aproximadament el 50% d'aquests trànsits, és important posar el focus sobre ells en aquesta estratègia de transvasament modal.

Per això, l'ampliació nord del Port de València servirà de palanca per a un canvi cap a una mobilitat més sostenible i amb menys emissions, atés que reduirà el nombre de camions en els accessos al port i permetrà descongestionar les carreteres que envolten l'àrea metropolitana de la ciutat de València.

Ajudarà a descongestionar la V-30 com a via d'entrada sud al Port de València i amb això millorarem la mobilitat metropolitana de València. Per exemple, l'objectiu és omplir els trens amb els camions ceràmics amb origen i destinació Castelló, reduint els acarreos entre el Port i Font de Sant Lluís.

Pujar