“Glovo ens mata”: Els 'riders’ de les empreses de repartiment denuncien la precarietat de les seues condicions de treball
Acomiadaments improcedents, falsos autònoms, jornades laborals de 10 i 12 hores, i sous ínfims, són algunes de les queixes dels sindicats
“Glovo ens mata”, “Ja està bé de precarietat”, “No a la reforma laboral”. Aquestes són les proclames que es van escoltar ahir en la plaça de l'Ajuntament durant la concentració convocada per “Riders x Drets de València”, No + Precarietat i Intersindical Valenciana per a denunciar la precarietat dels ‘riders’ que treballen per a les empreses de repartiment.
Acomiadaments improcedents, obligació de donar-se d'alta com a falsos autònoms, incompliment de la legislació de treballadors, jornades laborals de 10 i 12 i baixos sous, són algunes de les qüestions que els treballadors critiquen a empreses com Glovo i Deliveroo. Però el punt d'inflexió el va marcar la mort fa dues setmanes d'un repartidor de Glovo, que va ser atropellat a Barcelona per una camió de la neteja mentre treballava. Segons va explicar ahir el portaveu d'Intersindical Valenciana, Marco Llarena, va ser la “precarietat” el que va matar al jove de 22 anys. “El que ha passat a Barcelona havia de passar, no és un fet aïllat en el sector del repartiment”, va lamentar el portaveu. “No són treballadors ni persones, són una part més de la màquina”, va indicar. De fet, els repartidors que pateixen un accident, corren un doble risc, tant per les seqüeles que els pot deixar, com per la dificultat que els readmeten. “Tenim unes condicions laborals precàries, que vulneren els drets laborals”, va declarar Llarena.
En aquest sentit, els sindicats també van denunciar durant la concentració els sous “ridículs” dels treballadors, que guanyen per servei entre 3.20 i 5 euros, treballant en molts casos entre 10 i 12 hores. “Un bon mes pots guanyar net entre 500 i 700 euros”, va subratllar Manuel Cabo, extreballador de Deliveroo que va ser acomiadat de forma improcedent. Amb els diners de sou, va assegurar, han de pagar els 300 euros d'autònom, el 21% d'IVA, el 20% d'IRPF, més les despeses de carburant i manteniment. “És inviable totalment”, va afirmar.
A aquestes condicions s'afig que són les empreses les que regulen els horaris, el nombre de comandes i fins i tot la distància que han de recórrer els treballadors. “Hi ha unes estadístiques, i segons ells creuen oportú, et penalitzen i et lleven hores, o t'assignen menys comandes”, va explicar Cap indignat.
Però no tot són males notícies per als repartidors. La Inspecció de Treball de València, Barcelona i Madrid, ha reconegut que són falsos autònoms, i que per tant, les empreses de repartiment incompleixen la legislació de treballadors. A més, diversos tribunals han dictaminat a favor dels ‘riders’. No obstant això, els sindicats han denunciat que les resolucions judicials no han sigut acatades per les empreses, que les recorren, i el “únic que fan és dilatar els processos”.
Ara els treballadors estan pendents de la sentència del judici de València sobre Deliveroo per emprar a 97 ‘riders’ com a falsos autònoms. “Continuarem la lluita als carrers però també en els tribunals”, va afirmar Llarena durant la lectura del manifest. “La lluita i la unitat dels treballadors és l'únic camí per a acabar amb la pobresa i l'explotació”, va continuar. Així, col·lectius de tota Europa s'han mobilitzat a través de la Federació Internacional de ‘Rider’, per a “acabar amb aquesta explotació culpa d'un capitalisme salvatge”.