Giner demana una bonificació del 95% en la plusvàlua per a les herències familiars
El portaveu liberal considera que l'impost no hauria d'existir i demana també una reducció a mínims dels coeficients de càlcul
El portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, ha presentat al·legacions a la nova ordenança fiscal reguladora de les plusvàlues. En aquest sentit, ha considerat que es tracta d'un impost “totalment injust”, que sota la seua consideració hauria de ser eliminat. “Com a mínim, en el cas dels béns que són transmesos per herència”, ha recalcat.
Així, el portaveu de la formació liberal ha demanat que la bonificació en el cas de les herències es mantinga sempre en el 95%, independentment de quin siga el valor del sòl. A més, també ha denunciat: “En realitat, són molt poques les famílies que es poden beneficiar s'aquest avantatge fiscal, perquè els requisits que ha posat l'Ajuntament fan que l'accés siga pràcticament impossible”.
D'aquesta manera, Ciutadans ha exigit en les seues al·legacions l'eliminació de les dues mesures més estrictes: “D'una banda, hem demanat que la bonificació siga extensiva a totes les propietats que siguen transmeses, i no sols en el cas de l'habitatge habitual. I, per l'altre, també volem que s'elimine l'obligació d'haver conviscut amb el causant, com a mínim, durant els dos anys anteriors a la seua defunció. Creiem que són dos supòsits molt injustos que en realitat l'única cosa que fan és impedir que la majoria dels hereus puguen accedir a aquest benefici del 95%”.
Així mateix, el portaveu de Cs ha lamentat que l'Ajuntament haja decidit aplicar els coeficients màxims per a calcular l'augment del valor dels terrenys, i proposa en el seu lloc que aqueix coeficient es baixe a un màxim del 0,08% i que siga lineal per a tots els casos. “És a dir, per a tots igual”, ha matisat Giner. I, de la mateixa forma, també ha assenyalat que actualment València manté un tipus de gravamen de quasi el 30%, el màxim que permet la llei. “Ens sembla sagnant i per això demanem també la reducció”.
Finalment, en les al·legacions de la formació taronja també es recull la recuperació de l'atenció presencial per a tots els casos, ja que fa un any governe va decidir eliminar-la per a tots aquells contribuents que estigueren tramitant el pagament d'un impost a través d'un assessor. “Que s'haja habilitat una pàgina web no substitueix ni impedeix l'atenció presencial, apuntava Giner. “Veient les xifres, entre 2020 i 2021 es va deixar d'atendre el 45% de les persones que acudien a aquest servei”.
Així amb tot, el portaveu de la formació liberal ha recordat que, ara mateix, l'Ajuntament de València té un marge per a la reducció dels impostos de 50 milions d'euros, dels quals 35 van vindre en 2021 de les plusvàlues. “A més, recordem que el Jurat Tributari d'aquesta casa tem l'arribada d'una ‘allau’ de reclamacions per les plusvàlues, després que a l'octubre de l'any passat es declara inconstitucional el mètode de pagament de l'impost, la qual cosa va obligar a pensar un nou. El que ara ens presenten i per al qual hem emés aquestes al·legacions. Insistim que aquest és un impost que no hauria d'existir, per la qual cosa les nostres peticions van en la línia de la seua reducció”, ha finalitzat Giner.