La Generalitat i la Universitat de València renoven la Càtedra Pagoda de Govern Obert, Participació i Dades obertes
Pérez Garijo destaca "el papel de las universidades públicas en materia de formación y transferencia de conocimientos sobre transparencia y participación ciudadana"
La Conselleria de Participación destina 75.000 euros al desarrollo de las actividades previstas en el convenio con la Universitat de València
La Generalitat, a través de la Conselleria de Participació, Transparència, Qualitat Democràtica i Cooperació, ha renovat la col·laboració amb la Universitat de València per a contribuir al desenvolupament i funcionament de la Càtedra Pagoda de Govern Obert, Participació i Dades obertes.
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, han signat el conveni de col·laboració per a 2021, amb la presència del secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente, i el director general de Transparència, Andrés Gomis.
Pérez Garijo ha agraït el treball que realitza la Càtedra Pagoda a través de la col·laboració conjunta en matèria de transparència i participació ciutadana, una tasca en la qual "les universitats públiques juguen un paper essencial pel que fa a formació i transferència de coneixements".
La consellera ha afirmat que "encara queda molt per fer, sobretot, en aquests moments de desafecció de la ciutadania cap a les institucions, on els millors antídots són una major transparència i participació; volem que la gent sàpia i vulga saber que fan les seues institucions i que a més participe".
Per la seua part, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha assenyalat que "la transparència genera confiança". Per això "és necessari continuar avançant en investigació en l'àmbit social i de transparència del coneixement per a millorar la qualitat de vida de les persones".
Actuacions específiques en matèria de participació
Les actuacions previstes a través de la Càtedra Pagoda compten amb un finançament de 75.000 euros, dels quals 35.000 es dirigeixen a accions específiques en matèria de participació ciutadana.
En aquest sentit, l'àrea de participació es veu reforçada amb activitats de coordinació, formació, investigació i divulgació.
Per a això, en l'àrea d'investigació està prevista la realització d'un estudi sobre necessitats formatives del col·lectiu de professionals dedicats a la participació ciutadana en les corporacions locals. L'objectiu és realitzar una aproximació a la realitat del col·lectiu de professionals dedicats a facilitar la Participació Ciutadana en les corporacions locals de la província de València, conéixer les seues necessitats formatives i la valoració de l'oferta de serveis de formació existent.
En matèria formativa, es preveu l'impuls d'un programa de formació de postgrau d'especialització en matèria de promoció de la participació i formació en dinamització de la participació al Consell de Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana.
Pel que fa a activitats divulgatives, s'inclouen unes Jornades d'estímul a les polítiques de participació, dirigides als municipis, així com accions de formació específica en participació i desenvolupament local.
Accions generals
Al seu torn, el conveni té com a objectiu fomentar, desenvolupar i realitzar activitats formatives, de divulgació i sensibilització, així com de recerca i desenvolupament, relacionades amb la transparència, l'accés a la informació pública, el bon govern, les dades obertes i la integritat institucional.
Entre les accions previstes en el marc d'aquesta col·laboració s'inclouen congressos com el de Govern Obert o el de Bon Govern i Transparència, a més dels relacionats amb comunicació digital, participació ciutadana, Big Data o el de caràcter internacional "Rising Global Authoritarism".
Així mateix, està prevista la realització de diferents jornades com "Beers and Politics"; seminaris com a "Política 2.0"; sessions formatives a través de cursos com a "Polítiques d'integritat i transparència en els governs locals"; la celebració del Dia Internacional del Dret a Saber; o el recent Datathon 2021 relacionat amb els reptes en el món després de la COVID-19.