El futur de l'oci nocturn de València es decideix aquest dilluns
L'alcalde de València es reunirà amb el sector hostaler per a estudiar diferents propostes que permeten frenar els brots de coronavirus associats a la nit. Sobre la taula, la creació de la figura ‘alcalde de nit’
L'alcalde de València, Joan Ribó, es reunirà aquest dilluns amb el sector d'oci nocturn a la ciutat per a abordar la situació que està vivint aquest sector davant els rebrots que s'estan produint en molts d'aquests locals. L'alcalde vol abordar la problemàtica encara que fa marxa enrere en la seua petició de tancar l'oci nocturn com feia la setmana passada: “Li vaig comentar al president de la Generalitat el que pensava i ell és qui ha de prendre la decisió, cadascun al seu treball”.
Aquestes declaracions arriben després que divendres passat Ribó sol·licitara que es tancara l'oci nocturn a la ciutat de València i el Consell frenara aquesta petició argumentant que no es tracta d'estigmatitzar el sector i que tota decisió es prendrà sobre la base de criteris sanitaris. Ribó planteja la creació de l'alcalde de nit, una figura com a “mediador per al compliment de les mesures sanitàries en els establiments d'oci nocturn”.
La proposta no és nova ja que va ser plantejada en la passada legislatura pel govern municipal. Però què és l'alcalde de nit? Es tracta d'una figura implantada en diverses ciutats europees per a ordenar l'oci nocturn i evitar les friccions que aquest pot ocasionar amb el veïnat. A més, en aquesta ocasió, el consistori proposa que medie per al compliment de les mesures de sanitat adequades per a previndre l'expansió del coronavirus.
La Federació Empresarial d'Hostaleria de València (Hostaleria València) valora positivament la notícia sobre la intenció, per part de l'Ajuntament de València, de posar en marxa la figura de l'Alcalde de Nit, una iniciativa presentada per la Federació d'Hostaleria de València a l'abril de l'any 2018: “Des d'Hostaleria València ho plantegem com un projecte pioner per a tota la ciutat i que ja presentem en el 2018 com “Síndic de l’oci” una proposta integral, capaç d'atendre no solament l'activitat nocturna d'establiments com a pubs i discoteques, sinó tot el referent a l'oci en la seua globalitat, des de terrasses, festivals, esdeveniments extraordinaris, i l'activitat de pubs i discoteques, etc”.
Oposició veïnal a la proposta de l'alcalde de nit
La presidenta de la Federació d'Associacions Veïnals de València, María José Broseta, ha criticat aquest divendres l'anunciada figura de l'alcalde de Nit que el primer edil de la ciutat, Joan Ribó, negociarà amb diferents organitzacions empresarials d'hostaleria dilluns que ve 3 d'agost, una reunió a la qual no ha sigut convidada l'entitat veïnal. Broseta ha lamentat que aquesta figura naix sense consens ni participació a proposta dels empresaris hostalers i que no servirà per a donar una resposta global i efectiva als problemes de soroll i botelló que giren entorn de l'oci nocturn, als quals ara se suma el risc de rebrots de coronavirus.
La dirigent veïnal ha recordat que en el ple de febrer de 2019 es va aprovar per unanimitat, a proposta de la Federació, la creació de l'Observatori de l'Oci i del Turisme, un organisme amb representació de totes les regidories amb competències en la matèria i del teixit social (veïns, comerciants, hostalers, etc) l'objectiu dels quals seria establir mesures per a solucionar els problemes de convivència generats entorn de l'oci nocturn (excés de terrasses, sorolls, botelló, apartaments turístics) i fer seguiment de la seua efectivitat. A més, també es podrien recordar mesures per a millorar la seguretat enfront de possibles contagis de coronavirus.