elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Fundació Vicente Ferrer busca ‘amics invisibles’ que ‘apadrinen’ a 3.000 xiquets i xiquetes en situació d’extrema vulnerabilitat per la crisi de la COVID-19

La Fundació Vicente Ferrer busca ‘amics invisibles’ que ‘apadrinen’ a 3.000 xiquets i xiquetes en situació d’extrema vulnerabilitat per la crisi de la COVID-19
  • El desastre econòmic que han patit milions de famílies posa en perill l'educació i el futur de milers de xiquets i xiquetes a l'Índia i al món

  • La Fundació ha detectat a la seua zona d’actuació 3.000 xiquets i xiquetes que necessiten ajuda de manera urgent

La Fundació Vicente Ferrer (FVF) llança hui la campanya 'Se buscan amigos invisibles' per “evitar posar en risc el futur de tota una generació de xiquets i xiquetes de l'Índia que han estat obligats a abandonar les escoles com a conseqüència del tancament escolar durant la pandèmia”, afirma Moncho Ferrer, director d'aquesta organització sense ànim de lucre. La campanya, que es mantindrà fins a finals de les festes nadalenques, es centra en la recerca de persones anònimes que aquest any canvien el tradicional regal de l'amic invisible per l'apadrinament de 3.000 menors en situació d'extrema vulnerabilitat detectats per la Fundació a les zones rurals on treballa.

A l'Índia, 280 milions de menors van haver d’interrompre la seua educació degut a les diferents declaracions de confinament. Només un de cada quatre va tenir accés a dispositius mòbils. L'aprenentatge de la resta es va interrompre. L'abandonament escolar ha situat molts menors al mercat laboral per recolzar econòmicament les seues famílies, un camí que potser no tinga marxa enrere. “Per això, és imprescindible que tornen al circuit educatiu si no volem reduir les seues oportunitats de futur i que els seus pobles perpetuen el cercle de pobresa”, assegura Ferrer.

Les autoritats reconeixen que tenen dificultats a l'hora de convèncer les famílies, que estan vivint una situació econòmica extremadament precària, perquè aposten per escolaritzar els fills i filles. A més, adverteixen que podrien disparar-se els matrimonis precoços, una pràctica contra la que el govern indi lluita a través de la sensibilització i l'educació de les xiquetes i que s'havia anat reduint significativament els darrers anys.

La Fundació Vicente Ferrer s'ha convertit en un aliat del Govern de l'Índia per detectar i implementar projectes de desenvolupament a zones rurals del país i en aquesta ocasió treballen de manera coordinada per donar suport a la reinserció escolar dels menors en risc després de la crisi econòmica que ha representat la crisi sanitària de la COVID-19. La Fundació, que va atendre als seus hospitals prop de 10.000 persones durant les dues onades de COVID-19 a l'Índia, mai va deixar de banda el seu programa educatiu, facilitant més de 650 dispositius mòbils (tablets) perquè els xiquets i xiquetes continuaren connectats a l’educació reglada.

El Banc Mundial assegura que, després de la crisi sanitària, la pandèmia està produint la recessió econòmica més gran des de la Segona Guerra Mundial i que afectarà més les comunitats vulnerables. "Si l´educació es veu perjudicada, es veu perjudicada tota la prosperitat mundial, perquè l´educació és la clau del desenvolupament i el progrés, el motor de transformació individual i col·lectiu", conclou Moncho Ferrer.

Apadrinar, una forma eficient d’invertir en desenvolupament

L'apadrinament és una de les fórmules de col·laboració més eficaces per a les ONG que treballen pel desenvolupament i el progrés global, perquè no només garanteix l'educació i l'assistència sanitària del menor, sinó que repercuteix en el benestar de tota la família i el seu poble mitjançant un fons comú que gestiona la pròpia comunitat per respondre a les necessitats prioritàries.

Pujar