elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Fundació General de la UV executa més de mig miler d'accions durant el 2016

La Fundació General de la UV executa més de mig miler d'accions durant el 2016

    La Fundació General de la Universitat de València ha publicat la memòria interactiva de les activitats realitzades durant l'any 2016, les quals superen el mig miler. Es tracta d'un resum de lectura àgil i accessible de les accions dutes a terme mitjançant la gestió de més d'un centenar de projectes en matèria de cultura, formació, solidaritat i serveis a la Universitat.

    L'accés per a la consulta del document, publicat en bilingüe valencià/anglés i castellà/anglés, es troba en la pàgina web de la Fundació www.fundaciouv.es

    Al llarg de l'any 2016, la Fundació General de la Universitat de València ha desenvolupat projectes i programes en tres grans àrees, les quals responen a la seua estructura organitzativa: Cultura i Formació, Serveis Universitaris i Solidaritat.

    En el primer dels apartats, la Fundació ha col·laborat en la producció, coordinació, muntatge i/o difusió de 27 exposicions que han visitat desenes de milers de persones a diversos espais de la Universitat: Centre Cultural La Nau, Col·legi Major Rector Peset o Palau de Cerveró. D'aquests projectes expositius destaquen 'Tot està per fer. València, capital de la República', amb més d'11.000 visites; 'La Traca. La transgressió com a norma', amb uns 10.000 visitants; 'No-Ficció', d'Artur Heras, amb més de 6.000 visites; i 'Paco Bascuñán & Quique Company. L'Equip Escapulari-o i altres derives', amb prop de 4.000 visites. Totes aquestes han estat exhibides al Centre Cultural La Nau.

    La publicació mostra, així mateix, altres exposicions que durant l'any han tingut un important ressò social com ara 'La ciutat de les dones', d'Objectives, o 'PhotOn Festival', entre unes altres.

    Ací s'inclou l'activitat duta a terme per la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Fundació, encarregada de gestionar i difondre la col·lecció d'art contemporani de la Universitat de València. En 2016, va celebrar la seua 13a Biennal amb el lema 'Supersticions i manipulacions', a través de la qual s'hi incorporaren a la col·lecció obres dels artistes Diego del Pozo i Estefanía Martín. En aquest context, la Col·lecció participà en el projecte 'Col·leccionisme i mecenatge: Jesús Martínez Guerricabeitia', del Centre Cultural Bancaixa, cedint l'obra guanyadora en cada biennal.

    'Michavila: Geometria i Ecologia', comissariada pel professor Pascual Patuel, i 'Ni captius ni desarmats', dirigida pel comissari i crític d'art Alfonso de la Torre, van ser les dues grans exposicions de l'any coordinades per la Col·lecció.

    En el capítol musical, s'ha realitzat prop d'un centenar de concerts i recitals, a través de l'Àrea d'Activitats Musicals, interpretats per l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, que dirigeix Hilari Garcia Gázquez; el Club Coral La Nau Gran i l'Escola Coral La Nau, a càrrec de Mònica Perales; l'Orfeó Universitari de València, amb la direcció de Francesc Valldecabres; i la Colla de Dolçaines i Percussió de la Universitat, dirigida per Juan Ramon Martí i Chulià. Ací s'inclou l'organització del festival 'Serenates a La Nau', una cita anual amb la música que té lloc al claustre de l'edifici històric de la Universitat en estiu. Prop de 20.000 espectadors han gaudit de tota aquesta oferta.

    La secció d'Arts Escèniques de la Fundació General ha participat en la gestió de més de 80 representacions teatrals, algunes de les quals han estat emmarcades en el 25 aniversari d'ASSAIG (Grup de Teatre de la Universitat de València) i unes altres en la programació de teatre de l'any. Més de 5.000 espectadors han assistit a les representacions, de les quals sobreixen 'Les dones de Sade', de Yukio Mishima; 'Parelles de fet, de fet parelles', de Carles Pons; o 'París, anys 60', de Rodolf i Josep Lluís Sirera, estrenada la Nit de Sant Joan. Totes tres, amb la direcció de Pep Sanchis.

    En l'àrea de Patrimoni, s'han adquirit més de mig miler d'obres; i el col·lectiu del Voluntariat Cultural, amb un equip de vora 30 membres, ha participat en la realització de visites guiades a l'edifici emblemàtic de La Nau i a les exposicions, les quals han estat seguides per més de 9.000 persones.

    Alumni UV, per la seua banda, ha organitzat més d'una trentena d'eixides culturals, una desena de reunions del Club de Lectura, així com diversos tallers, xarrades i clubs gastronòmics.

    Quant a formació, el total dels cursos i tallers realitzats pels diferents serveis de la Fundació ha estat entorn del centenar. Destaca en aquesta part la tasca del Centre Internacional de Gandia, que en 2016 va celebrar la 33a edició de la Universitat d'Estiu amb una desena de cursos i prop de 400 matrícules, va organitzar la Universitat dels Majors-Unimajors amb 425 alumnes matriculats, i va acollir la IX Winter School Bernhard Wilpert amb mig centenar d'estudiants d'una vintena de països diferents. Així mateix, el Centre de Documentació Europea va registrar més de 2.000 suscriptors i va gestionar més de 70.000 consultes.

    Serveis universitaris

    La Fundació General de la Universitat de València, en la seua vessant de servei universitari, és la responsable de l'activitat duta a terme per la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat, des de la qual s'han atés al llarg del 2016 a més de 1.100 persones, entre alumnat, professorat, i personal d'administració i serveis de la Universitat de València, a través de cinc programes d'assessorament, equiparació d'oportunitats, sensibilització i formació, accessibilitat, i atenció al docent.

    D'altra banda, mitjançant l'Observatori d'Inserció Professional i Assessorament Laboral-OPAL, més d'un centenar de titulades i titulats de la Universitat aconseguiren signar un contracte laboral. Se'n donaren d'alta en aquest servei 3.500 nous usuaris; es prestà atenció i assessorament a més de 2.000 persones de manera presencial i es realitzaren més de 6.000 tutorials per internet, a més d'organitzar l'XI Fòrum d'Ocupació de la Universitat de València amb la presencia de 72 empreses i institucions.

    Solidaritat

    La Fundació General de la Universitat dedica un important esforç a temes solidaris a través de l'Àrea de Cooperació, i del Centre Universitari de Diagnòstic i Atenció Primerenca (CUDAP).

    En matèria de cooperació universitària al desenvolupament, s'ha treballat en aspectes formatius, de recerca, documentals, de beques i de sensibilització. D'altra banda, s'han executat vora una vintena de projectes tècnics sobre salut, educació, sostenibilitat, patrimoni, urbanisme, violència de gènere, integració, i emprenedoria a una desena de països i territoris d'Amèrica i Àfrica.

    Per la seua banda, el CUDAP ha treballat en més de 140 expedients a través dels seus programes d'acollida, avaluació i diagnòstic, i atenció terapèutica a xiquetes i xiquets que presentaven trastorns en el seu desenvolupament. El centre tancà l'any amb una trentena de famílies en llista d'espera.

    Finalment, aquesta memòria fa referència necessàriament al mecenatge que s'hi exerceix. S'hi troben les diferents col·laboracions amb organismes, entitats i institucions, i la seua implicació en diverses xarxes de fundacions com ara l'Asociación Española de Fundaciones, la xarxa Anna Lindh o Alumni España, entre unes altres.

    Pujar