elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El frau de l'EMT, l'escàndol que ha revolucionat la política municipal de València

El frau de l'EMT, l'escàndol que ha revolucionat la política municipal de València
  • Repassem tots els detalls que es coneixen de moment del frau de 4 milions d'euros a l'empresa pública de transport

Quasi un mes després que saltara a l'opinió pública el presumpte frau de l'EMT amb el qual s'haurien perdut quatre milions d'euros de diners públics, l'ambient a l'Ajuntament de València contínua estant determinat per tots els detalls que a poc a poc van eixint a llum.

Són moltes les informacions que s'han fet públiques i que han suscitat la creació de centenars de teories sobre aquest tema, i fins i tot han portat a demanar per part de l'oposició la dimissió de Giuseppe Grezzi en considerar que és corresponsable de tot l'ocorregut, una dimissió no acceptada per l'alcalde Joan Ribó qui des del principi ha mostrat el seu suport al titular de mobilitat. A més, cal recordar que s'ha obert una comissió d'investigació a l'Ajuntament per a esclarir tot això. Però, quins detalls coneixem de moment?

Modus operandi

L'intercanvi d'informació confidencial a través de correus electrònics ha sigut l'acció causant de tot aquest frau. Una empleada de l'EMT va començar a rebre correus electrònics suposadament provinents d'una adreça de Grezzi – finalment falsa - en els quals se li sol·licitava l'enviament d'informació de caràcter confidencial, com per exemple còpies dels DNI d'alguns directius.

Confiada que qui li sol·licitava aquesta informació era el regidor de l'Ajuntament l'empleada – actualment acomiadada – li la feia arribar sense més preguntes. Poc després va començar a rebre un altre tipus d'emails, en els quals se li reclamava a l'empresa pública de transport unes quantitats de diners determinades que presumptament corresponien a factures pendents.

Al principi aquestes quantitats no eren molt elevades, però conforme avançaven els dies li van arribar a sol·licitar el pagament de factures que superaven el mig milió d'euros. L'empleada acceptava aqueixos pagaments, i els tramitava a través de Caixa Bank. Amb el pas dels dies, i després de destapar-se el frau, s'ha revelat que aqueixes desorbitades quantitats de diners no anaven destinades al pagament de cap factura si no que acabava en dos comptes del Bank of la Xina d'Hong Kong.

La postura dels treballadors

Després de destapar-se l'escàndol la decisió de l'EMT i de l'equip de govern municipal va ser clara: acomiadar a la treballadora involucrada en considerar que “s'ha saltat tots els protocols”. Una postura que no va tardar a tindre reacció per part dels sindicats qui demanen la seua readmissió i que s'espere a conéixer la resolució judicial. D'una banda, des d'UGT consideren que el comiat ha sigut utilitzada com a “cap de turc” en tota aquesta història. “Ha pagat ella només l'ànec, i volem saber si hi ha més responsables” apunten des del sindicat.

Postura semblant la de CCOO, els qui més cauts esperen que la investigació reafirme la innocència de la treballadora: “Llevat que la investigació diga el contrari, confiem que la companya defense la seua innocència i recupere la seua ocupació”.

I així podrà fer-ho, perquè el titular del jutjat instructor ha decidit aquesta mateixa setmana citar-la a declarar com investigada el pròxim 12 de novembre a les 12 hores. Un dia en què es coneixerà de primera mà la seua versió.

Crisi de govern

El frau de l'EMT ha superat les parets de l'empresa municipal, i esguitat de manera directa al si del govern municipal de València. Les postures de Compromís i PSPV sobre aquest tema són dispars, i es van fer més patents el dia en què es va constituir la comissió d'investigació. Una comissió d'investigació en la qual els socialistes van donar suport al veto de Grezzi, qui no podrà estar present en el desenvolupament d'aquesta.

“Una crisi en el govern local sense precedents”, així ho descrivia el vicealcalde segon, Sergi Campillo, qui lamentava que els seus socis de govern s'hagueren deixat portar per “interessos partidistes (…) per a humiliar a un regidor de Compromís i vetar-lo sistemàticament en determinades compareixences de la comissió”. Unes declaracions a les quals el PSPV de la ciutat restava importància, matisant que “no existeix una crisi de govern, sinó una crisi en l'EMT que hem de solucionar junts”.

Els dies d'anades i vingudes, han conclòs aquesta setmana amb la decisió de l'alcalde de sol·licitar a Caixa Bank els quatre milions perduts en considerar que l'entitat no va complir “ni amb els protocols ni la legislació”. “Hi ha legislació a Espanya de prevenció de la corrupció i hi ha un lloc al qual va ser els diners, Hong Kong, que està en la llista de paradisos fiscals” va ressaltar ahir Ribó

La postura de l'oposició

Per part seua, els grups municipals de l'oposició (PP, Cs i Vox) no cessen a demanar responsabilitats polítiques sobre aquest assumpte i insisteixen en la necessitat que el responsable de mobilitat present la seua dimissió.

Gran part de l'oposició en aquest tema aquesta sent abanderada per la portaveu popular, María José Catalá, qui ha arribat fins i tot a presentar una denúncia davant la Inspecció de Treball i comanda també la dimissió del gerent de l'EMT.

Ciutadans  ha sol·licitat a Telefónica, operador dels servidors informàtics de l'EMT (Empresa Municipal de Transports de València), mitjançant un burofax, que confirme si aquest va patir algun tipus d'intromissió durant els mesos previs a l'estafa de quatre milions d'ocorreguda al setembre.

Pujar