El Fòrum Internacional femUrbs analitza a la Universitat de València la ciutat des d’una perspectiva feminista
Organitzat per la Fundació General i la Facultat de Ciències Socials, l’encontre tindrà lloc a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic, els dies 29 i 30 de setembre, i reunirà expertes geògrafes, sociòlogues, urbanistes i arquitectes dels àmbits nacional
La Fundació General de la Universitat de València i la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València organitzen el primer Fòrum Internacional femUrbs, un espai experimental per al debat intel·lectual i pràctic sobre la ciutat des d’una perspectiva feminista. L’encontre tindrà lloc a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic els dies 29 i 30 de setembre, i també es podrà seguir en directe per internet en aquest enllaç: http://mediauni.uv.es/femurbs
Segons expliquen des de l’organització, l’objectiu del Fòrum femUrbs és articular i promoure la producció acadèmica i l’intercanvi de les bones pràctiques a les ciutats, així com impulsar la participació de les dones en la planificació de l’espai urbà. En aquest sentit, assenyalen que la confluència des de les ciències socials i l’urbanisme pot servir “per proposar noves formes de planificació, gestió i construcció que tinguen en compte les necessitats de les dones”. I afegeixen: “Al costat d’aquesta branca de coneixement s’inscriuen professionals que estudien la manera de dissenyar ciutats més respectuoses amb els interessos i les necessitats de les dones, de tal forma que l’espai urbà no actue reproduint les desigualtats existents, sinó més aviat al contrari, facilitant la vida de les dones a la ciutat”.
L’acte inaugural començarà a les 9:15 hores i anirà a càrrec del vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño, i el degà de la Facultat de Ciències Socials, Ernest Cano, a qui acompanyaran la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i la diputada delegada de Joventut, Esports i Igualtat de la Diputació de València, Isabel García. A continuació, presentaran el Fòrum la directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat, Amparo Mañés, i la vicedegana de Cultura i Igualtat de la Facultat de Ciències Socials, Inmaculada Verdeguer.
L’encontre reunirà expertes nacionals i internacionals de diferents disciplines: geògrafes, sociòlogues, urbanistes i arquitectes, “amb l’objectiu de propiciar un lloc de trobada i reflexió, un tornar a pensar la ciutat des d’una perspectiva de gènere”, manifesten les organitzadores. Així, al llarg de les dues jornades hi ha programats quatre fòrums on es tractarà l’accessibilitat als campus universitaris, l’arquitectura plural i innovadora, urbanisme inclusiu, diversitat en l’espai públic o transport i mobilitat sostenible i de gènere, entre altres temes.
Totes aquestes qüestions seran plantejades i analitzades per dones de reconegut prestigi en aquests camps d’estudi, com ara la conferència inaugural, dijous 29 a les 10 hores, que impartirà Eva Kail, experta en plantejament amb perspectiva de gènere, que ve a València des de l’Ajuntament de Viena per a exposar el seu treball a la capital austríaca, “un referent europeu per a la construcció de ciutats igualitàries i sense obstacles”, apunta l’equip organitzador.
En definitiva, el Fòrum femUrbs acollirà contribucions d’avantguarda en aquest àmbit, amb les quals s’analitzaran les ciutats sensibles a les qüestions de gènere, la transversalitat de gènere en les polítiques locals i el dret a la ciutat. Es reflexionarà sobre el dret a la ciutat, és a dir, qüestions com ara espai, ciutadania, participació, seguretat, benestar o pertinença, i es construirà així un lloc de trobada per a intercanviar experiències, obstacles i assoliments, promoure la difusió de bones pràctiques en les ciutats i de treballs de recerca, visibilitzar les dones urbanistes i arquitectes, i fomentar la participació de les dones en la planificació de l’espai públic.
D’altra banda i en paral·lel al Fòrum, se celebraran activitats complementàries com ara intervencions artístiques en l’espai públic a la ciutat de València, la qual cosa redundarà en una projecció directa sobre els vianants; s’abordaran els patrons de mobilitat de les persones; i es realitzarà un recorregut a peu amb perspectiva feminista. A més, La Nau de la Universitat acull l’exposició ‘La ciutat de les dones’, el tercer projecte del col·lectiu de dones fotoperiodistes valencianes ‘Objectives’, que reflexiona sobre gènere, espai i territori.
El I Fòrum Internacional femUrbs té lloc en el marc de la campanya de celebració de la IV edició del Dia Europeu de Fundacions i Donants, del 15 de setembre a l’1 d’octubre, una iniciativa promoguda per DAFNE que l’Associació Espanyola de Fundacions (AEF) impulsa a Espanya i a la qual la Fundació General de la Universitat de València se suma novament.