elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les formacions universitàries estrenen obres en el festival Serenates amb posada en escena adaptada al coronavirus

Les formacions universitàries estrenen obres en el festival Serenates amb posada en escena adaptada al coronavirus
    MÉS FOTOS
    Les formacions universitàries estrenen obres en el festival Serenates amb posada en escena adaptada al coronavirus - (foto 2)

    Demà diumenge, dia 28 de juny, el festival Serenates, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, oferirà el concert de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València i l’Orfeó Universitari de València. Les formacions universitàries estrenen obres per a aquest festival i sorprendran el públic amb una posada en escena totalment adaptada a la situació: l’Orquestra i l’Orfeó actuen en diferents nivells del claustre universitari i la coral canta amb màscara, una imatge única per a una situació excepcional.

    El concert, que ha sigut gravat les setmanes prèvies a l’emissió per tècnics audiovisuals de la Universitat de València, ha suposat un repte per a l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, dirigida per Beatriz Fernández Aucejo, i per a l’Orfeó Universitari de València, dirigit per Francesc Valldecabres. A més d’haver hagut d’adaptar el programa i els assajos, han hagut d’ajustar la posada en escena. L’Orquestra actua des del claustre guardant totes les distàncies de seguretat, i l’Orfeó, a un altre nivell: des del primer pis, i amb tots els membres cantant amb màscara.

    A més, l’OUV presentarà la 6a edició del projecte Residències amb l’estrena d’Alter eros, una composició de José Vicente Fuentes Castilla basada en textos eròtics de Catul i d’Ovidi. A més, anirà acompanyat dels solistes Saray García i Konstantin Derri, els pianistes Juan Camilo Reyes i Paula Tamarit, i el percussionista David Tarín. Com en les edicions anteriors, l’OUV vincularà el programa musical a una temàtica social actual, aquesta vegada amb la visualització de la llibertat sexual i afectiva. En edicions anteriors ja va presentar Les noces de Stravinski, sobre els matrimonis infantils concertats; African Passion by J. S. Bach, sobre la crisi migratòria; o Dido and Aeneas, sobre l’assetjament escolar.

    El concert inclou una part instrumental on es recupera la Simfonia per a cordes núm. 4 de Felix Mendelssohn (1809- 1847) en tres moviments, una peça en què el compositor d’època romàntica deixa entreveure les seues influències de Bach per l’ús del llenguatge classicista, i una segona part vocal, en què  l’Orfeó entra en escena, i les seccions de corda de totes dues formacions interpreten dues composicions de Wolfgang  Amadeus Mozart (1756-1791): Lacrimosa i Ocell verum, amb una insòlita posada en escena on tots els músics canten amb màscara.

    Tots els concerts d’enguany es poden veure gratuïtament en els canals YouTube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, de l’Institut València de Cultura i de la plataforma MediaUni de la Universitat de València. Tots s’emetran a les 20 hores a través d’aquests canals, des d’on també es podrà recuperar el concert posteriorment.

    L’edició d’enguany compta amb la col·laboració i el patrocini de la Diputació de València, l’Ajuntament de València (Cultura, Joventut i Festes), el Palau de la Música, la Fundació Banc Sabadell, Caixa Popular, EASD València i Clement pianos. 

    Dilluns, el pianista Jorge Tabarés

    El dilluns 29 de juny, el pianista valencià establit als EUA, Jorge Tabarés (Sagunt, 1996), dedicarà el seu recital a Alicia de Larrocha, una de les pianistes espanyoles més importants del segle XX, a qui el jove pianista ha dedicat el seu primer disc. Alicia de Larrocha va ser una de les pianistes espanyoles més importants del segle XX. Natural de Barcelona, va ser una intèrpret d’immensurable talent; els seus enregistraments i interpretacions del repertori pianístic evidencien la seua genialitat al piano.

    Una de les seues contribucions més valuoses a la història va ser la seua labor com a ambaixadora de la música espanyola a l’estranger. El seu repertori incloïa de manera regular grans compositors de la nostra tradició, com Soler, Albéniz, Granados i Falla, i les seues interpretacions de les obres dels seus contemporanis, com ara Montsalvatge, Mompou i Esplà, van ser decisives per a la formació de la reputació internacional d’aquests. La seua labor pianística va posar la música espanyola en l’escena internacional, en un moment en què es trobava en absoluta penombra. El programa següent té com a propòsit servir com un modest tribut a una de les nostres més estimades pianistes.

    El dimarts 30 de juny prosseguirà Serenates amb un concert que enalteix els valors del festival: formació, creació i innovació a través de fragments d’espectacles creats ex professo per a Serenates durant l’última dècada per l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, l’Orfeó Universitari de València i el Grup de Dansa de la Universitat de València, juntament amb estudiants d’altres centres d’ensenyaments artístics.

    Al juliol, en concret el dimecres dia 1, actuarà Cafè de Fel, un tàndem de poesia de vers lliure en valencià i música jazz, a càrrec de tres dones, que acosten la història del jazz a través de les capdavanteres que van trencar els motles i transmutaren els estereotips de gènere.

    El dijous 2 de juliol continuarà el jazz amb joves promeses valencianes. Es tracta del concert de la Jove Big Band Sedajazz, dirigida per Francisco A. Blanco Latino. 23 joves músics protagonitzen aquest concert que es va enregistrar en directe al gener de 2020 en La Mutant i ara formarà part de la programació de Serenates.

    Serenates 2020 s’acomiadarà el divendres 3 de juliol amb l’Orquestra de València, dirigida per Ramón Tebar, amb el concert Carmen sin palabras, un programa de música d’inspiració espanyola amb obres de R. Shchedrin i G. Giménez.

    Pujar