La fira i concurs Experimenta de la Universitat de València arriba amb 68 projectes de física i tecnologia
El Museu de les Ciències de València acull aquest diumenge 10 d’abril entre les 10 i les 13 hores la XVII Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia Experimenta
L’esdeveniment, organitzat per la Facultat de Física de la UV, és una festa de la ciència que acosta la física i la tecnologia a l’alumnat d’ensenyament secundari i a la ciutadania en general de manera creativa i participativa
La fira-concurs Experimenta, que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació, entre d’altres entitats, reunirà 270 participants entre alumnat i professorat. D’accés lliure, i per a tot tipus de visitants, tindrà 68 parades, amb diferents projectes experimentals STEM construïts per alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius, amb l’ajuda del professorat que els tutoritza. El públic podrà preguntar pel funcionament de qualsevol dels experiments. Simultàniament, xiquetes i xiquets podran acostar-se al taller Fisicalàndia, on es construiran i es podran entendre demostracions senzilles basades en fenòmens naturals.
Experimenta, a més de la fira, inclou un concurs en el qual es premien els millors projectes, incloent el projecte més votat pel públic. Un jurat constituït per professorat universitari i de centres de secundària valorarà el bon funcionament, la correcta comprensió dels treballs i la claredat de les explicacions. Hi haurà cinc guardons: quatre de 300 euros per a cada categoria del concurs segons el cicle d’estudis, i un de 200 al projecte més votat pel públic visitant de la fira, així com diferents mencions d’honor. Aquests es lliuraran entre les 13.30 i les 14.30 hores a l’Auditori Santiago Grisolía, i l’acte serà precedit pel breu intermedi científic “Colors primaris” a càrrec de tres estudiants del Grau en Física del grup Photonets.
En les explicacions, l’alumnat (individualment o en grups de fins a quatre persones) ha de posar en relleu les relacions entre els fenòmens naturals i les aplicacions tecnològiques, és a dir, entre la física i la tecnologia. Els treballs estan classificats en dues categories temàtiques: d’una banda, les demostracions i experiments de física i, d’altra banda, els projectes d’aplicacions tecnològiques. Aquestes se subdivideixen en dos depenent del cicle educatiu (ESO i Batxillerat/Cicles Formatius).
La coordinadora d’Experimenta és Chantal Ferrer Roca, professora del Departament de Física Aplicada i Electromagnetisme de la Universitat de València, i el comité organitzador el formen també els proferores Jordi Vidal Perona, degà de la Facultat, Miguel V. Andrés Bou i Amparo Pons Martí. “Després de dos anys en què s’ha realiat un gran esforç perquè aquesta fira seguira avant, adaptada a les mesures sanitàries per la pandèmia i de forma semipresencial en 2021, ara torna de nou amb força a la presencialitat completa, tal com la vivíem fins a 2019”, explica Chantal Ferrer. “Com a novetats cal destacar que les dones constitueixen el 57% dels participants que presenten projectes experimentals STEM. A més, comptem amb un gran nombre de col·laboradors (70), alumnes i alumnes voluntaris de la Facultat de Física i un jurat integrat per 30 persones, tant professorat de la Universitat com d’ensenyament secundari. També en aquest cas la meitat són dones”, apunta Ferrer. Participen centres de València, de la Comunitat i d’altres províncies, i fins i tot hi ha grups provinents de Bèlgica, Itàlia, Lituània, Portugal, pertanyents a la xarxa Erasmus+ “Science is all around” (La ciència ens envolta).
Aquesta iniciativa compta amb un projecte competitiu de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT-MICINN), a més de la col·laboració d’altres entitats, com el Museu de les Ciències de València, l’Ajuntament de València o la Reial Societat Espanyola de Física. Per part de la Universitat, el secunden l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i), la Delegació per a la Incorporació a la UV, el Centre de Formació i Qualitat Sanchis Guarner, la Unitat d’Igualtat, el Grup de Treball de Física Arquímedes, el Grup ScienceFlows, així com diverses entitats externes.