La fira i concurs Experimenta arriba aquest diumenge amb cent parades de ciència i tecnologia
El Museu Príncep Felip de València acull aquest diumenge, 7 d’abril, la XIV Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia. L’esdeveniment, organitzat per la Facultat de Física de la Universitat de València, és una festa de la ciència que acosta la física i la tecnologia a l’alumnat d’ensenyament secundari i a la ciutadania en general de manera creativa i participativa. Simultàniament a la fira-concurs (entre les 10 i les 13 hores) estarà actiu el taller infantil Fisicalàndia i posteriorment tindrà lloc l’acte de lliurament de premis (a partir de les 13.30).
En la fira-concurs està previst que participen 440 persones, entre alumnat i professorat. D’accés lliure, acull 99 parades, amb diferents projectes experimentals construïts per l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius, amb l’ajuda del professorat que el tutoritza. El públic podrà preguntar pel funcionament de qualsevol dels experiments. Simultàniament, xiquetes i xiquets podran acostar-se al taller Fisicalàndia, on es construiran i es podran entendre demostracions senzilles basades en fenòmens naturals.
Experimenta, a més de la fira, inclou un concurs per als millors projectes i el projecte més votat pel públic. Un jurat constituït per professorat universitari i de centres de secundària valorarà el bon funcionament, la correcta comprensió dels treballs i la claredat de les explicacions. Hi haurà cinc premis: quatre de 300 euros per cada categoria del concurs segons el cicle d’estudis, i un de 200 al projecte més votat pel públic visitant de la fira, així com diferents mencions d’honor.
La coordinadora d’Experimenta és Chantal Ferrer Roca, professora de Física Aplicada i Electromagnetisme de la Universitat de València, i el comitè organitzador el formen també Jordi Vidal Perona, Miguel V. Andrés Bou i Amparo Pons Martí. “També tenim un gran nombre de col·laboradors voluntaris de la facultat (90) i 38 integrants del jurat són professorat de la Universitat i d’ensenyament secundari”, apunta Ferrer. Hi participen centres de València i de tota la Comunitat Valenciana, i fins i tot de Rússia (Moscou), 3 grups xinesos (Macau) i un procedent de Pretòria (Sud-Àfrica).
En les explicacions, l’alumnat (individualment o en grups de fins a quatre) ha de posar en relleu les relacions entre els fenòmens naturals i les aplicacions tecnològiques, és a dir, entre la física i la tecnologia. Els treballs estan classificats en dos tipus: les demostracions i experiments de física i, d’altra banda, els projectes d’aplicacions tecnològiques.
Els actes acabaran a les 13 hores, i a partir de les 13.30 s’iniciarà el lliurament de premis, el qual tindrà lloc a l’auditori Santiago Grisolía del Museu Príncep Felip de València precedit per un breu espectacle científic. Els projectes amb premi o menció participaran en una exposició posterior, oberta al públic, en què s’enregistraran vídeos en què l’estudiantat explica els projectes. Tant els vídeos com els documents descriptius estaran accessibles en línia com a materials docents i de divulgació.
Experimenta té el suport i patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats; la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, l’Institut de Física Corpuscular, l’Ajuntament de València, la Real Sociedad Española de Física, Caixa Popular, la Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València, la Delegació per a la Incorporació a la Universitat o la Unitat d’Igualtat de la institució acadèmica, entre d’altres institucions.