La Filmoteca Valenciana celebra el Dia del Cine Espanyol amb un cicle de quatre pel·lícules i la presentació de dos llibres
La celebració inclou la sessió mensual de ‘Menuda Filmo’ amb la projecció de Hanna y los monstruos de Lorena Ares
També es projecten Todo sobre mi madre d’Almodóvar, Viridiana de Buñuel i La gata de Margarita Alexandre i Rafael Torrecilla
La Filmoteca Valenciana projecta el dissabte 5 d’octubre i el diumenge 6 d’octubre, a les 18:00 hores, el llargmetratge d’animació Hanna y los monstruos (2023) de Lorena Ares, dins del cicle mensual ‘Menuda Filmo’, dedicat al públic infantil. Amb estes projeccions s’inicia també un cicle de quatre pel·lícules dedicat al Dia del Cine Espanyol.
Hanna y los monstruos (2023) és l’òpera prima de l’animadora gallega Lorena Ares i té com a protagonista Hanna, una xiqueta amb passió pels monstres. Un dia aconseguix viatjar al poble en el qual viuen: Monsterville.
Allí descobrix que són éssers que temen els humans, amb moltes pors i complexos. Però no tots els monstres accepten la presència humana en el seu món i intentaran utilitzar la menuda per a tancar definitivament qualsevol contacte amb l’exterior.
La pel·lícula va ser nominada a la millor pel·lícula d’animació en els Goya i en els premis Quirino de l’animació iberoamericana.
L’entrada a les projeccions de Menuda Filmo és gratuïta per a menors de 14 anys. Cada persona podrà traure un màxim de sis entrades. Les entrades es poden adquirir de manera anticipada en la pàgina web de l’IVC o el mateix dia de la sessió, en taquilla, des de mitja hora fins cinc minuts abans de la projecció.
Dia del Cine Espanyol
En 2021, el Ministeri de Cultura va acordar declarar el 6 d’octubre Dia del Cine Espanyol, com a homenatge a Luis García Berlanga en la celebració del seu centenari i per a reconéixer la història i la laboral cultural de la indústria cinematogràfica nacional i dels seus professionals.
La Filmoteca Valenciana, així com la resta de filmoteques espanyoles i nombroses entitats culturals i cinematogràfiques es van sumar a esta celebració des d’eixa primera edició.
L’elecció de la data no va ser casual: el 6 d’octubre de 1951 Luis García Berlanga i Juan Antonio Bardem van finalitzar el rodatge de la seua òpera prima, Esa pareja feliz, que amb el temps es va convertir en símbol d’una de les més brillants generacions de cineastes i intèrprets espanyols.
Programació
En esta edició, La Filmoteca Valenciana s’unix a la celebració amb un cicle de quatre pel·lícules.
El dimarts 8 d’octubre, a les 18:00 hores, en sessió única, la Filmoteca Valenciana projecta Todo sobre mi madre (1999), de Pedro Almodóvar, quan es complixen 25 anys de l’estrena d’este melodrama amb un repartiment quasi enterament femení encapçalat per Cecilia Roth, Marisa Paredes, Penélope Cruz, Candela Peña, Antonia San Juan, Rosa María Sardà i Fernando Fernán Gómez.
Todo sobre mi madre va ser un èxit comercial, ja que va recaptar 68 milions d’euros amb un pressupost inicial de 5 milions d'euros. També va obtindre el suport de la crítica especialitzada i diversos premis internacionals: Oscar a la millor pel·lícula internacional, Globus d’Or a la millor pel·lícula en llengua estrangera i els Premis BAFTA a la millor pel·lícula de parla no anglesa i millor direcció. La pel·lícula també va guanyar sis Premis Goya, inclosos millor pel·lícula, millor director i millor actriu (Cecilia Roth).
El dimecres 16 d’octubre, a les 18:00 hores, en sessió única, La Filmoteca Valenciana projecta Viridiana (1961), dirigida per Luis Buñuel i protagonitzada per Silvia Pinal, Fernando Rey, Francisco Rabal, José Calvo, Margarita Lozano i Lola Gaos. La primera pel·lícula espanyola de Buñuel després del seu exili a Mèxic i França va ser guanyadora de la Palma d’Or del Festival de Cannes.
Basada en la novel·la Halma de Benito Pérez Galdós i concebuda com una continuació de Nazarín (1959), també dirigida per Buñuel, Viridiana té com a protagonista Don Jaime, vell gentilhome espanyol, que viu retirat en una hisenda abandonada des de la mort de la seua esposa. Allí rep la visita de la seua neboda Viridiana, novícia en un convent, que s’assembla extraordinàriament a la seua dona.
Abans de la projecció el crític cinematogràfic Carlos F. Heredero presentarà el seu llibre Iceberg Borau: La cara oculta de un cineasta.
El dijous 17 d’octubre, a les 20:00 hores, en sessió única, La Filmoteca Valenciana projecta La gata (1956), dirigida per Margarita Alexandre i Rafael Torrecilla i protagonitzada per Aurora Bautista i Jorge Mistral.
El primer llargmetratge espanyol rodat en Cinemascope amb so estereofònic conta la història de María, la filla del capatàs d’un cortijo andalús, que és pretesa per diversos hòmens del poble, entre ells Joseli. Però ella només sent amor per Juan, un jornaler templat que somia a ser torero.
Alexandre i Torreta es van proposar captar la bellesa i els colors del paisatge de la baixa Andalusia per a retratar la vida dels habitants de les seues deveses, buscant apartar-se de l’espanyolada i presentant un conjunt de personatges completament allunyats dels estereotips a l’ús. Margarita Alexandre va construir, amb la col·laboració d’Aurora Bautista, un personatge de dona valenta, independent i rebel davant l’autoritat masculina.
Abans de la projecció es presenta el llibre La otra cara de la luna. Una autobiografía de Margarita Alexandre, a càrrec de Manuel Borrás, director de l’editorial valenciana Pre-Textos.