El festival Pint of science torna per cinqué any consecutiu a València
Nanosolucions per al càncer, el declivi dels teuladins, el deute que tenim amb les dones científiques o preguntes com què passa al nostre cervell quan ens deprimim i què hi ha més enllà del nostre sistema solar, són algunes de les temàtiques que podrem gaudir en la cinquena edició del festival internacional de divulgació científica Pint of Science (PoS).
Durant els dies 20, 21 i 22 de maig, a partir de les 19h, el bar Café Mercedes Jazz -a Russafa- albergarà les xarrades sobre salut, el bar Ca Revolta -a Ciutat Vella- farà el mateix amb les conferències sobre neurociència, Beers and Travels Bar – també a Ciutat Vella- acollirà les xarrades sobre astrofísica; i el Casino Musical de Benimaclet serà l'escenari de les conferències sobre medi ambient. El programa complet, amb adreces de bars, temes i horaris, es pot consultar en la web: https://pintofscience.es/events/valencia
Una trentena d'investigadors i investigadores a València
En aquesta edició a Espanya -el segon país amb més seus de PoS del món- se celebren un total de 387 esdeveniments en 148 bars, amb la participació de 784 científics i científiques com a ponents i més de 400 persones voluntàries en l'organització. PoS pretén acostar als i les investigadores al públic, aprofitant l'ambient relaxat i amigable dels bars, per a facilitar la seua interacció. “Continuar apostant any rere any, des de Las Naves, per aquest festival és una clara declaració d'intencions de l'Ajuntament de València. Des de les administracions públiques és prioritari donar suport i fomentar la ciència que fem a la nostra ciutat i també impulsar esdeveniments com el PoS que l'acosta a la ciutadania”, assenyala el regidor d'innovació i vicepresident de Las Naves, Berto Jaramillo.
València se suma així, amb la presència de 31 investigadors i investigadores del nostre territori, a aquest festival que any a any continua augmentant el seu públic i els seus ponents. El 54% de les persones ponents seran dones.
La participació de la comunitat científica en l'èxit del festival ha sigut i és clau. Enguany participaran institucions valencianes que es dediquen a la ciència i a la investigació com la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, instituts com el IATA, l’ITQ, l'Institut Cavanilles, l’ICMOL o l’IFIC, centres d'investigació com el CIPF, Incliva, FISABIO o l’Observatori Astronòmic, i hospitals com el Clínic de València o el General d'Alacant.
5 anys divulgant ciència
PoS va nàixer al maig de 2013 en l'Imperial College de Londres, quan els investigadors Michael Mostkin i Praveen Paul van organitzar un esdeveniment en els seus laboratoris amb la finalitat de mostrar la investigació que realitzaven a persones afectades per diferents malalties mentals. “Va ser un esdeveniment molt inspirador. Els investigadors van pensar que, si la gent volia entrar en els laboratoris per a conéixer als científics, per què no portar-los on estava la gent? I així va nàixer PoS”, relata Rafael Martínez, el tercer coordinador nacional de la 5a edició del festival.
La idea ràpidament es va replicar en altres països fins que en 2015 es va celebrar la 1a edició de PoS a Espanya, i també a València, on des de llavors el festival ha anat incrementant en participació exponencialment.