elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Festival d’Arquitectura Urbana alça la persiana al barri del Carme per reflexionar sobre el canvi climàtic

El Festival d’Arquitectura Urbana alça la persiana al barri del Carme per reflexionar sobre el canvi climàtic
  • El pavelló temporal de l’arquitecte Manuel Bouzas s’inspira en la persiana mediterrània

  • El festival d’arquitectura se celebrarà a València fins al 16 d’octubre

MÉS FOTOS
El Festival d’Arquitectura Urbana alça la persiana al barri del Carme per reflexionar sobre el canvi climàtic - (foto 2)
El Festival d’Arquitectura Urbana alça la persiana al barri del Carme per reflexionar sobre el canvi climàtic - (foto 3)
El Festival d’Arquitectura Urbana alça la persiana al barri del Carme per reflexionar sobre el canvi climàtic - (foto 4)

València acollirà fins al 16 d’octubre el TAC, el Festival d’Arquitectura Urbana, que organitza el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i la Fundació Arquia amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i el centre d’innovació Las Naves. L’acte central del festival és el pavelló temporal dissenyat per l’arquitecte Manuel Bouzas i que ja s’alça en la plaça del Músic López Chávarri, al barri del Carme. El pavelló està conformat per persianes valencianes de grans dimensions que filtren el sol i donen ombra a la plaça.

La regidora d’Innovació, Paula Llobet, ha afirmat que “el pavelló representa el que moltes vegades defensem i és que la innovació no és només tecnologia sinó que va molt més enllà. La persiana mediterrània és un mecanisme enginyós, valuós i eficaç per protegir-nos del sol i, en este cas, elevada a una escala major com és este pavelló, convertit en espai públic de gaudi per al veïnat. El pavelló fa protagonista la ciutadania, obri els espais públics, dona veu a col·lectius i entitats en un entorn inspirador. Un pavelló efímer que comporta una recircularitat que comença i acaba en la mateixa plaça, que ha començat amb la seua construcció i acabarà amb la reutilització d’estes persianes per part de les associacions veïnals”. En este sentit, la regidora ha afirmat que, quan acabe el festival, “les persianes es posaran a disposició del veïnat d’esta ciutat, que s’encarregarà de donar-los un segon ús i una segona vida a estes persianes tan pròpies del Mediterrani”.

Per la seua banda, la directora general d’Arquitectura i Agenda Urbana del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Nuria Matarredona, ha declarat que el pavelló efímer construït per Manuel Bouzas és “l’essència del festival, convertir una no plaça i, de sobte, estar ací, parlant, conversant, en un lloc on sorgeixen temes distints als que haurien sorgit habitualment i ens n’adonem que estem molt més a gust ací, sota estes persianes mediterrànies, del que ho estaríem si este pavelló no estiguera ací”. Segons la directora general del Ministeri, “d’això va TAC, un festival promogut pel Ministeri que pretén posar damunt la taula converses que conviden a la reflexió sobre el potencial transformador de l’arquitectura en un moment d’emergència climàtica, molt alineat amb la proposta que, al seu dia, va presentar l’Ajuntament de València ja que València i Sant Sebastià s’han convertit en les seus del festival en esta segona edició”.

Per últim, l’arquitecte autor del pavelló, el gallec Manuel Bouza, ha explicat que “el 70% dels materials del projecte del pavelló efímer és d’origen preindustrial, fusta que ve de Sòria i de Burgos, pedres que venen de Terol i persianes fetes a la Comunitat Valenciana, a Sax”. Bouza ha dit que “les persianes de fusta no existeixen a la resta d’Espanya i són un mecanisme eficaç, intel·ligent, popular, barat i senzill per protegir-se del sol i permetre els corrents d’aire”.

TAC

En la segona edició, el festival TAC proposa com a reflexió abordar els reptes de l’arquitectura en l’aportació de solucions que ajuden a combatre l’emergència climàtica. Les ciutats de València i Sant Sebastià acullen enguany la segona edició del certamen.

La programació cultural del festival inclou, entre d’altres, concerts i una exposició al Col·legi d’Arquitectes de València. Podeu consultar la programació sencera del festival en l’enllaç https://tacfestival.com/

Pujar