Les Falles s'estudien en la universitat
Es crea un diploma interuniversitari que unix a la Universitat de València i a la Politècnica
La Universitat Politècnica de València junt amb la Universitat de València han creat, en col·laboració amb el Gremi Artesà d'Artistes Fallers, el Diploma d'Especialització en Falles, Tematització i Creativitat. Es tracta d'un títol interuniversitari llançat amb l'objectiu de fomentar la formació professional de distints àmbits relacionats amb les falles.
Artistes fallers, artistes visuals, arquitectes, dissenyadors, professionals de la gestió cultural, historiadors i educadors podran formar-se "per el desenrotllament d'un projecte de falla, vinculat amb la investigació formal i de materials, que puga generar noves dinàmiques en la seua projecció profesional". Així es va explicar este dimecres en la presentació d'estos nous programes formatius.
Un altre dels objectius, tal com han explicat els seus creadors, és "conéixer en profunditat la cultura fallera vinculada amb el seu vessant creatiu i amb les seues possibilitats econòmiques presents i futures". Algo que va molt lligat amb la recent declaració per part de la Unesco de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat: "Açò demostra la importància i la necessitat de generar uns estudis universitaris que aprofundisquen en el seu coneixement i generen camps d'investigació teòric/pràctics que atenguen a la innovació i sostenibilitat de la Falla", han explicat els organitzadors a través d'un comunicat.
A més assenyalen la importància de la col·laboració del Gremi Artesà d'Artistes Fallers amb la Universitat "per proposar objectius específics en el camp de la investigació en materials combustibles i així mateix per a proporcionar unes pràctiques als estudiants que, de forma real, s'iniciaran en el desenrotllament dels seus projectes".
Com accedir als títols
A este títol poden accedir els alumnes que hagen cursat l'Expert Universitari en Disseny de Monument Efímer i Tematitzacions (1a edició) de 15 crèdits, organitzat pel Departament d'Escultura de la UPV i, que hagen cursat també, l'Expert Universitari en Falles i Creativitat (2a edició) organitzat per l'Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives de la UV, d'altres 15 crèdits. Cada títol d'expert abordarà l'objecte d'estudi des d'una perspectiva distinta.
El d'Expert Universitari en "Diseny de Monument Efímer i Tematiztacions" de la UPV, per exemple, es proposa des del Departament d'Escultura a causa de l'interés docent que tant l'àmbit de les falles com el de l'escenografia dels parcs temàtics té per al mateix. Consta d'una introducció teòrica, dos projectes (un en falles i un altre en tematitzacions) i s'aborda el coneixement de les tècniques escultòriques digitals (CAD, CNC, ESCANEJAT, MODELATGE, IMPRESSIÓ 3D).
A més, des de fa anys el Dpt. d'Escultura col·labora en la construcció de la falla experimental de la Universitat Politècnica i així mateix, ha gestionat un "Diploma d'Especialització en Disseny d'Espais Escènics i Publicitaris" on es contemplava l'escenografia en tota la seua diversitat, des de l'aparador a les arquitectures efímeres, parcs temàtics i les tradicionals teatral i cinematogràfica, sense oblidar els aspectes que la relacionen amb les noves tecnologies.
Per un altre costat l'Expert Universitari en Falles i Creativitat de la UV en la seua segona edició, es proposa des de l'Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives i aborda les falles analitzant els aspectes històrics i sociològics de les falles com a experiència estètica (Art, Festa i Experiència Estètica) com a projecte de creació (Falles,Creació i Creativitat) i com a patrimoni i identitat (Falles, Societat i Patrimoni).