Els fallers d'una falla de València realitzaran competicions de reciclatge per a unes festes sostenibles
Com a organització provoquen emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i per a apaliarlas realitzen projectes enfocats a afavorir la cura del Medi Ambient
En el seu compromís amb el Medi Ambient, la comissió fallera de Convent de Jerusalem avança en el seu projecte “Convent més Verd” per a fer de les falles una festa sostenible. Després d'una primera acció en l'exercici anterior de reforestació d'arbres per a compensar la totalitat de la seua petjada de carboni d'aquestes Falles 2020-21, inicia en aquest any una nova campanya, en aquest cas, un programa de reciclatge de begudes el resultat econòmic de les quals donarà a Casa Caridad.
La falla està visualitzant com durant aquest estiu el canvi climàtic deixa la seua empremta com cada any, fins i tot potser d'una forma més accelerada. Inundacions a Alemanya, la Xina, Turquia; importants incendis en països del Mediterrani com Grècia, França; temperatures rècord al Canadà, a Europa, a Sibèria, on a més s'han calcinat més de 2 milions d'hectàrees.
Per a reduir els desastres actuals i, sobretot, que no condicionen el futur de les pròximes generacions, es necessita intervenir en cadascuna de les accions que es realitzen.
Potser pel desconeixement es pensa que només es pot actuar des de l'empresa per a la qual es treballa o en el personal evitant al màxim la mobilitat privada i potenciant la pública, alhora que fer-ho en mitjans més sostenibles, però res més lluny de la realitat, ja que amb cadascuna de les accions que es realitzen, es pot combatre i ajudar en la lluita contra el canvi climàtic.
Des de la Falla Convent de Jerusalem ho té clar i és per això que ja l'any 2020 van presentar el projecte “Convent més Verd”, un projecte en el qual realitzem accions que afavoreixen la cura del Medi Ambient des del primer moment en què desenvolupen la seua activitat com a falla.
La comissió és conscient que com a organització provoquen emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i, per a conèixer-les, la primera de les mesures que es va prendre l'any 2020 va ser realitzar el càlcul de la seua Petjada de Carboni per a tenir coneixement de les tones de CO₂ que emeten durant tot l'any, registrant-lo en l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic, sent en aquell moment la primera festa nacional que el feia.
La primera de les actuacions del projecte “Convent més Verd” ha sigut compensar i eliminar per complet aqueix impacte que provoquen, per al que ja l'any passat van reforestar amb més de 500 arbres una zona de muntanya de la població de Llíria, on en 2012 va haver-hi un devastador incendi que només en aquest terme va calcinar més de 3.000 hectàrees.
La segona de les actuacions més rellevants que emprèn la falla amb el seu projecte “Convent més Verd” és el de treballar per unes falles més netes i on l'impacte que es provoca durant aqueixos dies es minore. Per a això, la falla ha organitzat un sistema de reciclatge de llandes que funcionarà durant els dies de falles.
En aquest sentit, gràcies a la col·laboració de l'empresa GreenYng, ha instal·lat un sistema de contenidors intel·ligents que reconeixen a l'usuari que les deposita i que també reconeix el tipus de llanda que s'està reciclant. Per a fer-ho més divertit, la comissió ha organitzat una competició entre generacions, creant d'aquesta manera 3 equips: fins a 20 anys, de 21 a 50 anys, i de 51 anys d'ara en avant.
Alhora que es recicla i es consciencia de l'impacte que es provoca evitant un mal al medi ambient, s'aconsegueix des de la falla conscienciar en el dia a dia a cadascun dels seus membres.
Convent de Jerusalem vol fer extensible aquesta competició i, per això, convida a tots els visitants que passen per la carpa que s'instal·larà de l'1 al 5 de setembre a portar les seues llandes de beguda d'alumini, alhora que tots els taps de plàstic que puguen aconseguir. Els visitants seran el quart dels equips i alhora competiran en igualtat de condicions i d'una forma sana per guanyar a tots els fallers a aconseguir un nombre major d'unitats reciclades.
Per a fer ja visible el producte final que es pot aconseguir amb aquests residus reciclats, ha col·laborat amb la Falla l'empresa valenciana CMplastik aportant al projecte productes obtinguts del reciclatge de residus, com ara bancs públics fets de taps de plàstics o palla d'arròs, així com de plàstic obtingut de les xarxes de pesca recuperades de l'activitat en la mar. Aquests productes es podran veure en la pròpia carpa de la falla, apreciant de primera mà el procés complet d'economia circular.
L'objectiu d'aquest reciclatge no és només conscienciació, així com lluitar per dues dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides que estan relacionats -elODS 12 Producció i Consum responsable, i l'ODS 13, Acció pel clima- sinó que es vol amb el benefici obtingut impulsar l'ODS 2, Fam zero. Per a això, el benefici de la venda del material recuperat, duplicant-se els diners per la pròpia Falla com a aportació extra, serà donat a la ja centenària Associació de la ciutat, Casa Caridad.
En conclusió, des de la Comissió de Convent de Jerusalem animen a tots els fallers i falleres, així com a tots els visitants al fet que porten quantes més llandes buides millor.