Les Falleres Majors de València gaudiran dels pasdobles en el seu honor aquest dimecres en el Palau de les Arts
Ángel García i Josep Juste són enguany els encarregats de compondre ‘Nerea López Maestre’ i ‘Carmen Martín Carbonell’, que seran interpretats per la Banda Simfònica Municipal de València
La Banda Simfònica Municipal de València estrenarà dimecres que ve 5 d'octubre els pasdobles dedicats en les Falleres Majors de València, Nerea López i Carmen Martín, encarregats per Junta Central Fallera, en un concert que acollirà el Palau de les Arts a les 19.30 hores i que s'emmarca dins de la festivitat del 9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. Enguany, Ángel García i Josep Juste són les persones encarregades de compondre els pasdobles ‘Nerea López Maestre’ i ‘Carmen Martín Carbonell’, respectivament.
El concert començarà amb la interpretació de ‘El Falleret’, pasdoble faller compost per Juan Bta. González, i continuarà amb la selecció ‘El Carro del Sol’ de José Serrano. A continuació, serà l'estrena absoluta del pasdoble ‘Nerea López Maestre’, a càrrec d'Ángel García Martínez. Després, el públic congregat en el Palau de les Arts gaudirà de ‘Muralles’ de Juan-Gonzalo Gómez, la jota ‘El Rabajol’ de Rafael Talens, fins al moment de l'estrena absoluta de la peça ‘Carmen Martín Carbonell’, composta per Josep Juste Martí.
Posaran el fermall d'or a la sessió ‘Viure així és morir d'amor’ de Camilo Blanes, ‘La meua terra’ d'Augusto Algueró i Germán L. Bo i l'Himne de la Comunitat Valenciana, del mestre José Serrano. El concert comptarà amb la participació com a convidats de l'artista Lyberic i del director Vicent Soler Solano.
Les entrades es poden adquirir de manera gratuïta mitjançant la web de la Banda Simfònica Municipal de València (www.entradas.bsmv.es).
Compositors
Ángel García Martín va nàixer a Benifaió, en el si d'una família de músics, va començar des de molt xicotet a endinsar-se en el món de la música. La seua àvia tocava el violí, i l'altra el piano, mentre que el seu avi, el seu oncle i el seu cosí, el clarinet; l'altre oncle, la trompeta i diversos cosins, la flauta i el cello, per la qual cosa el seu camí a seguir era “evident”.
García va iniciar els seus estudis de bombardí amb els mestres Àngel Tomàs, Joaquín Vidal i Salvador Pellicer a l'escola de música de la Societat Artístic Musical de Benifaió, actual Centre d'Estudis Musicals. Quan va accedir al grau professional va canviar el bombardí per la tuba i va continuar els estudis amb José Manuel Miñana i Vicent López en els conservatoris de València i de Castelló. D'estudiant comença a col·laborar amb orquestres joves com la Jove Orquestra Nacional d'Espanya, la Jove Orquestra de la Comunitat Valenciana o la Orchestre de les Jeunes de la Mediterraneé. També va guanyar diversos concursos d'interpretació com els d'Albuixec o Alcoi. També cal ressenyar les tres vegades consecutives que va resultar guanyador en el Concurs de Tuba d'Altea.
Ja professionalment, ha col·laborat amb nombroses agrupacions simfòniques, algunes d'elles com l'Orquestra de València, el Grup Instrumental de València, la Banda Municipal de Palma, l'Orquestra de Tenerife, l'Orquestra de Navarra, l'Orquestra de Gran Canària o l'Orquestra de la Regió de Múrcia. A més, des de 1999 fins a 2002 va ser tuba solista de l'Orquestra de les Illes Balears i de 2005 fins a 2019, de l'Orquestra del Mediterrani.
En el món de la música de cambra, com a solista, ha estrenat música de Maties Far, Eduardo Nogueroles, José Grau i Andrés Valero. D'aquest últim compositor va estrenar, a més, la peça ‘Variacions sobre un tema de Vivaldi’ per a tuba i quintet de vent fusta. El quintet a càrrec de l'estrena va ser conformat íntegrament per membres de la Nova York Philarmonic i va ser dirigit pel mateix compositor.
En l'àmbit de la docència, ha impartit classes a les escoles de música de Son Rapinya, Polinyà, L'Olleria, Benifaió, Piles o Albalat de la Ribera i en els conservatoris professionals Narcís Yepes de Lorca, Conservatori de Cartagena i el Conservatori de Múrcia. També ha oferit clinics a escoles i bandes com les de Lluxent, Cuevas d'Almassora, San Javier, Oliva o la Jove Orquestra d'Alacant.
És compositor i arranjador de nombrosa música per a banda simfònica. Ha sigut guardonat amb dos premis del públic per dues marxes mores. El primer d'ells al primer Concurs de Música Festera Ciutat de Torrent per ‘Al-Roder’, marxa que també va resultar guanyadora del segon premi del jurat, la segona vegada a L'Olleria en l'XI Concurs de Música Festera Francesc Cerdà per ‘Esquadra Almoràbitum’. També ha sigut finalista del concurs de pasdobles de la Fallera Major de València.
D'altra banda, les seues peces per a bombardí i piano ‘West!’, ‘Drops’, ‘Balada de plata’, ‘Guia Pràctica del Vampir’ i les col·leccions ‘The Blowing Circus’ i ‘The Windy Circus’ són peces de test en concursos d'àmbit nacional i formen part de la programació de l'assignatura de tuba de molts conservatoris.
En l'actualitat, és un músic plenament en actiu a les tres facetes: la docent, la interpretativa i la compositiva. Actualment imparteix classes de tuba a les escoles de La Vella de Xàtiva, l'Ateneu Musical d'Albalat de la Ribera, en el “CEM” de Benifaió i en el Conservatori de Meliana. També escriu música sense parar i viatja amb la seua tuba a incomptables llocs de la nostra geografia.
Per part seua, Josep Juste i Martí naix a Alboraia en 1977. Comença els seus estudis de solfeig i guitarra el 1984 en la Societat Musical d'Alboraia. El 1998 també en aquesta S. M. comença els seus estudis de dolçaina i en 1999 en el Conservatori Municipal José Iturbi de València amb el professor Xavier Richart, amb qui finalitza els estudis durant el curs 2004/2005. L'any 2002 obté l'Esment d'Honor en l'I Premi d'Interpretació de Dolçaina ‘Ciutat d’Algemesí’ en la categoria de dolçainer solista. El curs 2010/2011, també en el Conservatori José Iturbi, i amb el professor Xavier Richart, acaba els estudis oficials de dolçaina obtenint l'Esment d'Honor de Final de Grau Professional.
El curs següent comença els estudis superiors de música en el Conservatori Superior Joaquín Rodrigo de València, obtenint el 2016 el Títol Superior de Música en l'especialitat de Musicologia. En 2018 obté el títol de Màster en Didàctica de la Música per la Universitat Jaume I de Castelló. A més, està en possessió del títol de Mestre de Dolçaina, expedit per la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters, entitat de la qual, a més, ha sigut membre de la Junta Directiva.
Ha sigut professor de diversos instruments de corda, com la bandurria, el llaüt, el guitarró o la guitarra a l'Escola Municipal de Picanya, el Grup de Danses El Trencall de Carlet i el Grup El Piló de Burjassot, i professor de dolçaina en el Centre d'Estudis Dol-i-Tab de Benicàssim, Escola de Música Tradicional La Brama de Bonrepòs i Mirambell i en el Conservatori Municipal de Silla, i en el C.E.M. d'Alginet i entre 2001 i 2008 va ser mestre de dolçaina, tabal i conjunt al EMTiD d'Algemesí.
Entre 2017 i 2019 va ser professor d'instruments tradicionals de corda premuda en la EMTiD d'Algemesí. Actualment, és professor associat de Didàctica de l'Expressió Musical a la Universitat Jaume I de Castelló i professor de dolçaina i tabalet i a l'Escola de Música de la S. M. d'Alboraia, on, a més, dirigeix la seua Colla de Dolçainers i on també ha format part, com a percussionista, de la seua banda de música. També ha dirigit la Colla de Dolçainers i Tabaleters Els Traginers de Pedreguer.
Ha sigut membre dels grups Badall, Abartrell, La Beniterrània, La Colla d'Algemesí, Sonadors de la Guaita, Ballàgora, Carraixet o de la Rondalla del Grup de Danses Alimara, entre altres, i en l'actualitat és membre dels grups Som Romancers, La Xe-ranga i Rondalla Arnadí. També es dedica en el món del cant valencià en diverses facetes, tant com cantaire i com a músic (dolçaina, guitarró o guitarra).
Ha compost diverses peces per a dolçaina i percussió i altres instruments, on destaquen les obres compostes per encàrrec de la Junta de Festes de Castelló per al Pregó de la Magdalena de 2007 i per a la Galania de l'any 2008, i el Ball dels Gegants d'Algemesí, peça que s'interpreta en les festes a la Verge de la Salut d'aquesta localitat i declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2011.
Ha participat com a actor i cantant en les representacions de les sarsueles ‘Agua, azucarillos y aguardiente’, en el paper de Vicente, i ‘La Revoltosa’, en el paper de Cándido, dutes a terme per l'orquestra i cor de la S. M. d'Alboraia en 2012 i 2013. A més, ha col·laborat o col·labora habitualment amb diversos grups de danses, cantors de cant valencià, grups de folk, collas de dolçainers, grups de teatre, bandes de música, corals i altres com a grups de rock i espectacles de tota mena. Com a musicòleg, ha participat en diversos projectes, congressos i jornades relacionades amb la música tradicional valenciana, a més de tindre diverses publicacions sobre aquest tema. També ha col·laborat en diversos enregistraments, bé com a intèrpret o com a compositor.