La Fallera Major lluirà des de hui el primer adreç realitzat amb vidre reciclat
«La Reciclà s'ha convertit en un símbol de com es pot compatibilitzar festa i sostenibilitat», afirma el vicealcalde Sergi Campillo
La Fallera Major de València, Consuelo Llobell, ha rebut este matí en el Saló de Cristall de l'Ajuntament l'adreç realitzat amb vidre reciclat després de ser recollit en els contenidors verds dins de la campanya «La Reciclà» de les passades festes falleres. Ha sigut en un acte en el qual el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha agraït la creixent col·laboració del món faller com a «aliat clau en l'estratègia sostenible de la nostra ciutat» i ha assenyalat que «La Recicla s'ha convertit en un símbol de com es pot compatibilitzar festa i sostenibilitat».
El director general de Canvi Climàtic, Joan Piquer, i els artesans que han realitzat esta joia exclusiva fabricada amb el vidre depositat en els contenidors verds, iglús, durant La Reciclà 2019, Sara Sorribes i José Alabadí, a més del gerent de zona de Ecovidrio, Roberto Fuentes, han participat en l’acte de lliurament en el qual s'ha ressaltat la responsabilitat social del col·lectiu faller en l'objectiu de contribuir a la sostenibilitat.
Sergi Campillo, vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, ha recordat l'activa col·laboració de l'Ajuntament i l'empresa Ecovidrio. «Hem de recordar que reciclar vidre és preservar la naturalesa, i que dins dels objectius de la corporació municipal està el compliment de l'Agenda 2030 i els ODS, entre ells el que parla de ciutats i comunitats sostenibles, el de producció i consum responsable i el d'acció pel clima».
Ha afegit Campillo que prova de la responsabilitat social i mediambiental d'esta col·laboració «són totes les campanyes que es dirigeixen a la ciutadania, i en este cas al col·lectiu faller, la qual cosa implica sensibilitat cap als valors i tradicions valencians. La Reciclà és un dels exemples més interessants de com una campanya imaginativa pot convertir-se en un símbol de compatibilització de festa i sostenibilitat».
Respecte a l'adreç hui presentat i entregat a la Fallera Major, ha dit que «és també una manera de posar en valor el treball dels orfebres i artesans valencians. Una preciosa joia volem que la lluïsca la nostra Fallera Major amb orgull i responsabilitat, i sabent que en ella es depositen molts valors perquè es tracta d'una joia fabricada amb el cristall que els veïns i veïnes de valència van reciclar depositant-lo en el contenidor verd , l'iglú, en la campanya de reciclatge de les Falles de 2019».
143 TONES EN LES FALLES 2019
Anteriorment, després de rebre i provar-se l'adreç, Consuelo Llobell, Fallera Major de València, ha afirmat que «este treball és una mostra que el vidre pot tindre moltes vides i cal aprofitar-les», per a afegir que «és una peça preciosa no sols pel bonica sinó perquè porta una miqueta de cada faller. Vull ressaltar l'esforç i el treball que han realitzat els orfebres, creant una obra d'art, i agrair al col·lectiu faller i a la ciutadania en general haver contribuït a realitzar el primer adreç de vidre reciclat. És tot un orgull per a mi poder lluir-lo en representació de totes eixes persones que durant les Falles passades van reciclar vidre».
En el mateix sentit, el regidor i vicealcalde, Sergi Campillo, ha subratllat que «si en 2015 eren 136 les comissions que van participar en la campanya i van reciclar 63.000 quilos de vidre, l’any passat foren 319 i el vidre recollit en els iglús va superar els 140.000 quilos, amb un increment del 120% que demostra com el món faller ha volgut col·laborar activament».
Eixa col·laboració ha sigut ressaltada igualment pel director general de Canvi Climàtic, Joan Piquer, que ha afirmat que «el món faller ha sigut pioner d'un canvi de model en la gestió de recursos i ha demostrat que el dia a dia de la cultura es fa també amb reciclatge». Ha afegit que «cal incentivar eixe nou model i introduir en ell dinàmiques de millora contínua».
Roberto Fuentes, de Ecovidrio, ha incidit en la idea que «este preciós adreç ho hem fet tots», en línia amb la campanya publicitària «Una joia feta per la teua» que acompanyarà la seua presentació. S'ha mostrat convençut de l'èxit de la Reciclà 2020, que serà presentada el pròxim 7 de març en el Palau de l'Exposició amb la participació de la Fallera Major, Consuelo Llobell. Per a Roberto Fuentes, «este adreç simbolitza la gran faena en equip que, tant fallers com no fallers, van realitzar durant les Falles de 2019, on es van aconseguir recollir 143 tones de vidre en poc més de dues setmanes. La Reciclà no sols ha servit per a enfortir la conscienciació social entorn del reciclatge de vidre, sinó que ha permès a més fer coses tan extraordinàries com este adreç».
Este adreç marca una fita en la història de la indumentària valenciana, tenint en compte que és la primera vegada que es realitza una joia d'estes característiques. L'orfebre José Alabadí, de Art Antic i l'artesana i dissenyadora Sara Sorribes, de Vidre Sorribes, han sigut els encarregats de donar vida al conjunt que està compost per 7 peces: joia, pendents, pinxos, forquetes, agulla de mantilla, penjoll amb cinta per a coll i manilla.