La falla de la politècnica “cortocicuitará” un endoll gegant per a denunciar el enchufismo laboral
El monument mesurarà sis metres i estarà preparat per a interactuar amb el públic
Meritocràcia és el titule del projecte de la Falla de la Politècnica d'enguany i representa un endoll a gran escala i que la seua “cremà” amb focs artificials eixint d'aquest, representar un curtcircuit. Aquest endoll mesurarà sis metres i el públic podrà interactuar pujant-se o ficant-se en aquest.
Un règim meritocràtic està regit pel principi de la igualtat d'oportunitats. Ni la riquesa, l'atzar, la posició familiar o social privilegiada serien eines per a aconseguir l'èxit d'un individu. Generalment són l'escola i la universitat les que garanteixen un procés de selecció objectiu i eficient. Però aqueixos objectius poden diferir en acabar els estudis i topar-se amb la vida real. L'objectiu primordial de les universitats és garantir una formació de qualitat per a aconseguir connectar a l'alumnat amb les seues expectatives laborals i vitals de futur. Per a això dota de les eines necessàries que, amb esforç i talent, garantiran aconseguir aquest objectiu. Però el debat sobre si és realista el concepte de meritocràcia és constant. Des de les ultimes decisions sobre el pla educatiu a conseqüència de la pandèmia del COVID-19, fins al pla empresarial, com és clar exemple del cas d'Inditex amb el nomenament de Marta Ortega com a presidenta. El projecte participa en el concurs de falles experimentals i innovadores i estarà construït al complet de fusta. I és el resultat de l'equip tres tristos tigres, format per Miguel Hache, Jaume Chornet i Leo Gómez Haro.
La Falla del Politècnic està composta sobretot per docents de la universitat i exalumnes. I el projecte que es durà a terme en la falla infantil, segons ens ha comptat Miguel Hache, un dels membres del projecte, “se'ls han fet una sèrie de preguntes sobre el futur laboral i els seus futurs estudis a la comissió infantil, que en general són fills de professors o gent relacionada amb la universitat, gent que està formada i després li hem fet les mateixes preguntes a una classe d'un institut a l'atzar de la província de València, que preferim mantindre en l'anonimat. Llavors el projecte infantil tractarà de la comparació entre les respostes de l'alumnat de l'institut perifèric i les dels xiquets de la comissió lligada a la universitat per a donar-li visibilitat a les expectatives que tenen els més xicotets sobre el seu futur laboral”
Hui dia s'entén el enchufismo laboral com tot el contrari al concepte de meritocràcia. Sota aquesta premissa, es construeix un endoll. Com diu Martínez García, aquest ideal és comparat amb una escenografia o decorat, que en ampliar-ho d'escala es fa més notable. Cal destacar el context físic on es durà a terme, una universitat. Aquest acte de denunciara culmina cortocircuitándolo amb la “cremà”. La “plantà” es troba en procés i s'anirà desenvolupant fins al dia 15 de març.