La Facultat d’Economia, celebra el 3er Congrés International Clustering
La directora d'internacionalització del IVACE (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial), María Dolores Parra i el vice-rector de projecció territorial de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, obriran el dijous 24 de maig, a les 09.00 h, les sessions del 3er Congrés International Clustering-2018, que, com en anteriors edicions, tindrà lloc en la Facultat d'Economia de la Universitat de València. Els professors Francisco Puig, del Departament de direcció d'empreses de la Universitat de València i Xavier Molina, del Departament d'administració d'empreses i màrqueting de la UJI, són els coordinadors d'aquesta reunió científica, que situa a València en el centre de la recerca sobre l'efecte clúster.
L'efecte clúster, explica el professor Puig, "és la diferència que registren les empreses i els territoris en diferents variables de resultats (rendibilitat, competitivitat, innovació, internacionalització, etc.) l'origen de la qual es deu en bona part a la localització i el model organitzatiu del territori". Igual que la rendibilitat d'un hort de tarongers no és la mateixa si està a València que a Albacete, afegeix a manera d'exemple, "tampoc són igual de competitives les taulelleries de Castelló que les de Sassuolo (Itàlia), ni d'innovadors els hotels de Benidorm que els de la costa càntabra, ni d'internacionalitzats els clústers tèxtils japonesos que els espanyols i per açò, on sorgeixen les noves empreses, on es localitzen les multinacionals i on la supervivència és major sol ser en els clústers".
Per què existeix l'efecte clúster? Perquè el desenvolupament de l'activitat en el territori, exposa el professor Puig, "es fa sota un model de competència-cooperació que genera externalitats en forma d'estalvi en costos, treballadors qualificats i difusió de coneixements". El resultat d'aquesta dinàmica, assegura, "es tradueix en uns avantatges competitius per a les empreses difícilment assolibles d'una altra forma i per açò, clústers i competitivitat empresarial són dos conceptes íntimament lligats i dels quals en Clustering-2018 es parlarà molt".
Un dels elements diferenciadors de Clustering, assenyala Puig, "és la seua naturalesa, ja que mentre que la majoria dels congressos que s'organitzen són rotatius i verticals, és a dir, al llarg de diferents seus es focalitza en una disciplina i diferents camps d'estudi, Clustering té lloc sempre en la mateixa seu i adopta un enfocament horitzontal: se centra en un sol camp, els denominats clústers, però de forma interdisciplinària (economia, màrqueting, sociologia, etc.)". Durant les passades edicions, afegeix, "la seua naturalesa innovadora i transversal li ha permès analitzar el fenomen de les aglomeracions geogràfiques d'empreses des de dos singulars prismes: diversitat i profunditat".
Enguany, es presenten mig centenar treballs, signats per professors de trenta-cinc universitats procedents de més de vint-i-cinc països. El lema d'aquesta edició del congrés és "Nous reptes per a Clustering: Proximitat física i digital". I en aquesta línia el professor Philippe Gugler (Université de Fribourg-Suisse) impartirà la conferència inaugural amb el tema: "Are geographical clusters still relevant in the digital economy?" i la professora Roberta Rabellotti (UniversitaÌ€ vaig donar Pavia-Itàlia) la plenària "Multinationals Clustering: challenges and opportunities". Entre les taules redones que se celebraran, pot destacar-se la que tindrà lloc el dijous 24, (11.00-13.15 h) i que portarà per títol "Clustering as a tool for innovation" on prestigiosos experts debatran sobre reptes i oportunitats que l'efecte clúster té en la innovació de les empreses. També hi haurà un espai per a un taller doctoral i un debat sobre el potencial dels ecosistemes emprenedors.
Web i programa del congrés: https://www.uv.es/clustering/