elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una exposició i un seminari recuperen mapes i plànols del segle XIX, patrimoni de la Universitat de València

Una exposició i un seminari recuperen mapes i plànols del segle XIX, patrimoni de la Universitat de València

    La Facultat de Geografia i Història inaugura aquest dilluns (5 d’octubre) l’exposició ‘Recuperant patrimoni de la Universitat: mapes i plànols del segle XIX’, que mostra el procés d’intervenció i consolidació de 47 mapes del segle XIX de la Cartoteca, la unitat especialitzada en material cartogràfic que depén de la Biblioteca d’Humanitats Joan Reglà. La rectora, Mavi Mestre, presidirà la inauguració, a les 10 hores, a la primera planta de la facultat.

    El treball de la Cartoteca ha permés garantir la conservació dels mapes i plànols, i la seua difusió mitjançant la seua digitalització en RODERIC, el repositori de la Universitat de València.

    Als panells s’exposen les imatges de 12 dels mapes intervinguts, així com informació sobre el Laboratori d’Anàlisi i Diagnòstic de l’Obra d’Art de la Facultat –on s’han fet els treballs–, de la Cartoteca i una breu explicació del que suposen aquestes peces com a exemple de la producció cartogràfica d’aquell segle. A més, s’exhibeixen els panells de tres peces de gran format, compostes per diversos fulls cadascuna, les imatges de les quals han estat acoblades per a poder veure-les en la seua totalitat .

    Destaca el ‘Mapa del Cielo’, d’Antonio Torres Tirado, imprès a Saragossa el 1898, mapa celeste en 15 fulls, realitzat amb funcions docents i amb unes mides totals de 2 x 4 metres.

    Algunes de les peces originals s’exposaran alhora a la sala de consulta de la Cartoteca.

    La jornada es completa amb un seminari amb la intervenció, entre d’altres, de Josepa Cortés, del Departament d’Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques, i Ana Camarasa, del Departament de Geografia.

    Pujar