Una exposició de la UV i l'AVT proposa un model de turisme experiencial
L'exposició 'Paisatges turístics valencians, valuosos, valorats' s'inaugura hui dimecres 12 de juliol en la Ciutat de les Arts i les Ciències. Compta amb fotografies, audiovisuals, pantalles tàctils, maquetes... Instruments mitjançant els quals es pretén reivindicar la importància del paisatge, entès no sol com a imatge estàtica, sinó com a territori viscut, amb totes les experiència que açò comporta.
Inauguraren aquesta mostra el 12 de juliol, a les 12 hores, el vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, i el secretari autonòmic de l'Agència Valenciana de Turisme, Francesc Colomer. Ambdues institucions presenten aquesta exposició única i nova que oferirà al visitant la possibilitat de participar en una anàlisi aproximada del paisatge de la Comunitat Valenciana, a més de poder transportar-se a les diferents tipologies de paisatge que componen el territori valencià. L'exposició pretén, a més, donar una visió de la diversitat del paisatge valencià i de com aquest recurs turístic tradicional a la Comunitat Valenciana pot i deu cuidar-se com a font de riquesa econòmica, social i cultural.
La mostra es divideix en 4 àmbits. En el primer es realitzarà una aproximació a la definició de paisatge mitjançant una Sandbox i mapes interactius que pretenen fer reflexionar al visitant al voltant de la idea que té de turisme i paisatge. En el segon espai, a través d'una projecció de gran format, s'analitzaran els valors patrimonials territorials que doten de caràcter a un paisatge, com el seu patrimoni material i immaterial, natural, economia, etc. La tercera part de la mostra se centra en la definició de paisatge més enllà de la fotografia: un paisatge d'experiències, per a ser viscut, on les sensacions són les protagonistes. En aquesta secció el visitant podrà interactuar amb pantalles tàctils, fotografies, fitxes, audiovisuals, jocs, maquetes en 3D, rèpliques de peces arqueològiques, etc. El quart i últim àmbit té com a objectiu explicar el 'cap a on volem anar', busca conduir al públic cap a un turisme on la clau siga la vivència, escapar de la imatge fixa, i experimentar la realitat del paisatge.
El vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, ha explicat que l'exposició respon a la realitat del territori valencià: "som una Comunitat de contrastos i d'atractius paisatgístics, com a conseqüència de la interacció entre l'home i el medi natural, al llarg de la història, paisatges valuosos i variats, i en canvi no sempre valorats, atès que molts d'ells són desconeguts o no són considerats com es mereixen". I ha afegit: "entenem que els paisatges ens ofereixen una excel·lent oportunitat pel seu valor tant econòmic com a social".
El secretari autonòmic de Turisme Francesc Colomer ha insistit en l'encert que suposa par al turisme valencià esta exposició i ha destacat: "hem triat la Ciutat de les Arts i les Ciències per la seua ubicació de forma conscient, perquè és una icona de l'arquitectura avantguardista que ara hem convertit en un espai per a abrigar els contenidors més genuïns de la proposta turística que busquem, que són els paisatges".
En aquest sentit, ha remarcat que "els paisatges són el fil conductor del nostre relat turístic", al mateix temps que ha apuntat que "són la gran incubadora dels productes turístics més honests i creïbles que podem oferir al món". Finalment, ha insistit que "aquesta mostra reforça la identitat turística de la Ciutat de les Arts i les Ciències, que és de tots els territoris valencians que ara es concentren en aquesta exposició i de tota la societat, des de Guardamar a Vinaròs".
Aquesta exposició s'inscriu en el marc del projecte 'Paisatges turístics valencians, valuosos, valorats', que és resultat del conveni de col·laboració entre l'Agència Valenciana de Turisme i la Universitat de València. "Ambdues institucions advoquen per un model de turisme innovador, el punt de partida del qual és una modalitat de patrimoni cultural comú dels valencians, els paisatges històrics modelats durant dècades i fins i tot segles", ha assenyalat el vicerector, i ha afegit que aquest és el moment de "reivindicar la revaloració dels paisatges de la Comunitat Valenciana, de forma integral i coordinada".