Una exposició de la UV explica la fugida de jueus pels Pirineus durant l’Holocaust
La mostra es podrà visitar en la Facultat de Geografia i Història
La Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València inaugura aquest dijous (6 de febrer) l’exposició ‘Perseguidos y salvados’, que revela la fugida de 15.000 jueus, travessant els Pirineus, durant l’Holocaust. També s’ha organitzat unes jornades sobre les perspectives didàctiques en l’ensenyament de l’Holocaust a partir dels valors humans. Les jornades estan orientades al professorat de Secundària.
Aquestes iniciatives són fruit de la col·laboració entre el CEFIRE de València i la facultat. L’acte d’inauguració està previst per a les 17:30 hores de dijous.
‘Perseguidos y salvados’ es una exposició impulsada per la Diputació de Lleida, el comissari de la qual és l’historiador Josep Calvet. La mostra comença explicant els dos esdeveniments clau que varen marcar la persecució dels jueus en l’Alemanya nazi: les lleis de Nuremberg del 1935 – que varen privar els jueus de la ciutadania alemanya– i la Nit dels Vidres Trencats, de novembre del 1938, quan es varen sabotejar botigues i sinagogues, i que va deixar un rastre de 2.000 morts.
L’any següent, amb l’inici de la Segona Guerra Mundial i l’expansió del nazisme per Europa, Espanya, amb Portugal i Suiza, països neutrals, es varen convertir en les principals destinacions dels jueus que varen decidir fugir abans de ser assassinats.