Expociència 2019, demà dissabte al Parc Científic de la Universitat de València
Expociència, la festa de la ciència i la innovació de la Universitat de València, celebra enguany la seua XI edició. La cita és dissabte 25 de maig, de 10:00 a 14:00 hores, al Parc Científic de la institució acadèmica. El programa d’Expociència 2019 abasta un centenar activitats científiques i tecnològiques preparades pels investigadors de la Universitat i del CSIC, i també per les empreses del Parc Científic. Joc, aprenentatge i diversió per als milers de visitants que cada any arriben a aquest espai per a la innovació ubicat en les immediacions del Campus de Burjassot-Paterna.
Expociència és la jornada de portes obertes del Parc Científic (PCUV), l’ecosistema d’Innovació de la Universitat de València i un lloc on científics i empresaris treballen per tal de fer efectiva la transferència del coneixement al sector productiu i a la societat. Com cada any, el Parc organitza aquesta festa de la ciència, la tecnologia i la innovació, amb la finalitat de mostrar al públic la seua activitat investigadora. I ho fa a mode de joc al llarg de tot el matí de dissabte.
Enguany, l’organització ha preparat al voltant de cent propostes lúdiques i divulgatives. A més de les activitats que els instituts de recerca del PCUV i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE) ofereixen cada any, la festa compta amb la participació de les empreses del Parc, de diferents centres, departaments i entitats de la Universitat de València (Jardí Botànic, Clíniques de la Universitat-Fundació Lluís Alcanyís, Museu d’Història Natural de la Universitat, entre altres) i de la Fira Experimenta. A aquesta onzena edició s’incorpora també la participació de diferents associacions i ONGs, la Ciutat de les Arts i les Ciències, l’Institut de Tecnologia Química (ITQ-UPV/CSIC) i el Club d’Escacs Eva Manises, entre altres.
Tallers de física, química, astronomia, biologia, robòtica, i més, oferiran al visitant la possibilitat d’immergir-se en el vessant més lúdic de la ciència, observant l’Univers des de les profunditats de la mar, contribuint a plantar un bosc o exercint de policia científica en un crim al laboratori de genètica. Es podrà dibuixar en 3 Dimensions, aparèixer i desaparèixer darrere d’unes ulleres polaritzades, preparar un Blandiblú, pintar amb bacteris, llançar de coets, jugar amb robots de Lego, observar les cèl·lules o detectar radioactivitat ambiental. I per a commemorar el 150 aniversari de la creació del Sistema Periòdic, didàctiques activitats al seu voltant que conclouran amb l’elaboració d’una gran Taula Periòdica, a base de divertits socarrats, que quedarà exposada al Museu d´Història Natural de la Universitat.
Els visitants podran compartir experiències amb grans científics, com els qui treballen a l’Agència Espacial Europea o al Gran Accelerador de Partícules del CERN; o els qui es dediquen a la conservació de la biodiversitat, l’eficiència energètica i el medi ambient. Perquè molts d’aquests treballen al Parc Científic i estaran a Expociència a l’abast de tothom.
La jornada acollirà el lliurament de Premis del projecte Natura, una iniciativa dirigida a estudiants de secundària per a l’elaboració de projectes de ciències naturals enfocats a alumnes de primària, organitzada per la Facultat de Biològiques de la Universitat de València.
Organitzada pel Parc Científic, Expociència rep cada any la visita de milers de ciutadants i compta amb la col·laboració de la pròpia Universitat de València i del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), així com amb el suport de la Generalitat Valenciana.
L’organització recomana l’ús del transport públic.