Experts internacionals analitzen els reptes de la gestió de dades en una escola d'estiu a la UV
Com va aconseguir el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) processar 2,6 milions de terabytes d'informació i destapar el cas dels Papers de Panamà? Com poden ajudar les dades a lluitar contra el llavat de diners i l'evasió fiscal? O a revolucionar les teràpies contra el càncer? Com està transformant la ciència de dades el mercat dels videojocs per a mòbils? Més d'una vintena d'experts donaran resposta a aquestes i altres preguntes en la primera edició de la 'Summer School Challenges for the XXI century: Data, information and communication', organitzada per la Universitat de València.
L'escola se celebra entre els dies 26 de juny i 5 de juliol. La inauguració tindrà lloc a les 9 hores de dimarts 26 a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE-UV), amb la presència del vicerector d'Internacionalització i Cooperació, Carles Padilla, i responsables dels tres centres impulsors, l'ETSE-UV, la Facultat d'Economia i la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.
La 'summer school' reuneix experts que van des del disseny d'eines d'anàlisi i gestió de dades a la investigació o l'aplicació a camps específics. Entre els docents destaquen la periodista Mar Cabra, editora de l'equip que va destapar els Papers de Panamà; l'economista Abel Fernández, responsable de la companyia del videojoc digital Candy Crush; l'economista i expert en la lluita contra el blanqueig de capitals Sergio Crespo o el professor de la Universitat de Coimbra especialitzat en visualització de dades Penousal Machado.
El programa inclou sessions sobre aplicació d'algoritmes a la gestió de grans bases de dades (Jiaheng Lu, Universitat de Helsinki), machine learning per a millorar la seguretat i ciberseguretat (David Ríos, Instituto de Ciencias Matemáticas ICMAT-CSIC), anàlisi de grans volums de textos (Petr Sojka, de la Universitat de Masaryk) o cloud computing (Rubén Santiago, Universidad Complutense de Madrid). La suma de dades i neurociència aplicada a la millora de la salut dels pacients (Jesús Malo, UV) o el big data per a fer més efectiva la vacunació en països en desenvolupament (Blanca Pérez Gladish, Universitat d'Oviedo) mostraran els avanços en el camp mèdic.
Les sessions, adreçades a alumnat d'últim curs de grau o de màster, es desenvoluparan a l'ETSE, durant la primera setmana, i a la Facultat d'Economia, en la segona. Les activitats inclouen la realització d'un experiment en viu sobre privacitat en la xarxa, a partir de la generació de dades en activitats online (com la compra) i el processament d'aquestes per part de les empreses, al LINEEX-ERICES (Laboratori d'Economia Experimental i del Comportament), que dirigeix la professora Penélope Hernández.
En el marc de la summer school, el dimecres 27 se celebrarà una edició especial de la Databeers-VLC, una activitat social que apropa la ciència de dades des d'un vessant lúdic, amb quatre microxarrades compartint cerveses (Octubre CCC, 19 h.). L'accés és gratuït i obert a tot el públic, prèvia inscripció en goo.gl/d4Mseq.