elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Experts en Intel·ligència Artificial i Clima es reuneixen a la Universitat de València per avançar en la predicció meteorològica i climàtica

Experts en Intel·ligència Artificial i Clima es reuneixen a la Universitat de València per avançar en la predicció meteorològica i climàtica
    MÉS FOTOS
    Experts en Intel·ligència Artificial i Clima es reuneixen a la Universitat de València per avançar en la predicció meteorològica i climàtica - (foto 2)

    La Universitat de València concentra aquests dies una trentena d’especialistes en Intel·ligència Artificial (IA) i Machine Learning aplicats a la predicció meteorològica, l’emulació climàtica i la generació de models del sistema terrestre. Organitzada per l’Image Processing Laboratory (IPL), la reunió es produeix sota el paraigües de la xarxa ELLIS i del projecte associat ELISE.

    Es tracta del workshop ‘AI for learning Weather and Climate’, que se celebra del 22 al 24 de juliol al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, dins el marc del projecte H2020 ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems) i de la xarxa ELISE (European Network of AI Excellence Centres) de centres de recerca europeus en Intel·ligència Artificial.

    Les eines basades en IA estan revolucionant les Ciències de la Terra i el Clima, així com la manera de realitzar prediccions meteorològiques i la resposta humana a successos climàtics. El workshop que comença aquest dilluns i que tindrà una durada de tres dies reuneix prop de trenta científics i científiques experts internacionals en l’ús de la Inteligència Artificial i el Machine Learning per fer avançar la predicció meteorològica, l’emulació climàtica i la generació de models del sistema terrestre, qüestions totes fonamentals en la lluita contra els efectes de la crisi climàtica.

    “Cada avanç en la comprensió del clima i la capacitat de resposta davant els efectes del canvi climàtic pot marcar una diferència significativa per a comunitats vulnerables de tot el planeta”, assegura el físic i catedràtic d’enginyeria electrònica de la Universitat de València (UV) Gustau Camps-Valls, membre del comitè organitzador de la trobada.

    Desenvolupar sistemes genèrics basats en IA –foundation models– i sistemes d’alerta temprana que integren gran quantitat de dades són alguns dels propòsits concrets de les jornades. “El workshop està centrat en models d’IA generativa desenvolupats i entrenats amb imatges de satèl·lit, dades meteorològiques i simulacions de models climàtics”, comenta el científic. “El repte ara és dotar aquests models de característiques com ara la interpretabilitat, la consistència o la capacitat d’escrutini, per tal de millorar les prediccions i la capacitat de suggerir accions d’adaptació i mitigació climàtica”, afegeix. “L’objectiu, al capdavall, és utilitzar millor la IA per a la predicció i per a la protecció de recursos, persones i ecosistemes”, conclou Gustau Camps.

    Participen en les jornades especialistes de la Universitat Tècnica de Munich, el CERN, la Universitat de Bolonya, l’Agència Espacial Alemanya (DLR), el CU Boulder i INRIA, entre altres.

    Pujar