Europa concedeix tres milions d’euros a dos projectes de l’ICMol
El Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seues sigles en anglès) ha concedit dues ajudes Starting Grant de 1'5 milions d'euros cadascuna als investigadors Efrén Navarro i Gonzalo Abellán. Amb aquestes dues últimes, l'ICMol suma un total de 8 ERCs concedides en els últims anys, cosa singular per a un mateix centre de recerca a la Comunitat Valenciana.
Les ERC Starting Grant, tenen una durada de 5 anys i estan dirigides a investigadors amb 2-7 anys d'experiència després de l'obtenció del doctorat, amb una carrera investigadora prometedora i una proposta de recerca d'excel·lència. Els investigadors de l'ICMol beneficiaris d'aquestes ajudes centren els seus projectes en els materials bidimensionals, que consisteixen en sistemes laminars d'espessors atòmics. Aquests materials 2D han rebut al llarg dels últims anys una creixent atenció en la recerca i la indústria, a causa de les seues excel·lents propietats físiques i a la seua àmplia gamma d'aplicacions.
Efrén Navarro, doctorat en Nanociència i Nanotecnologia Molecular per la Universitat de València i post-doctorat en el prestigiós Institut de Tecnologia de Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology - MIT), treballarà en el disseny, la fabricació i l'estudi físic d'estructures cristal·lines artificials de tan sols uns pocs àtoms d'espessor, en les quals es combinen propietats magnètiques i elèctriques. Aquestes estructures heterogènies, sense precedents fins avui, permetran emprar estímuls elèctrics per a manipular a voluntat els imants més fins que existeixen; els denominats imants 2D. La integració d'aquests sistemes multiferroics en dispositius constitueix una aposta ferma cap a una nova generació de dispositius més sintonitzables, més fàcils de produir i energèticament més eficients.
Per la seua banda, Gonzalo Abellán, també doctorat en Nanociència i Nanotecnologia Molecular per la Universitat de València, va realitzar el seu post-doctorat a la Universitat de Erlangen-Núremberg (Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg) on va crear el seu propi grup de recerca en materials bidimensionals. En aquest projecte estudiarà la química 2D dels elements del grup 15 de la Taula periòdica, els anomenats Pnictògens (fòsfor, arsènic, antimoni i bismut), per a la síntesi de 'nano fulles'. Aquests nous materials 2D posseeixen propietats electròniques úniques que van des d'un caràcter semiconductor fins a un de metàl·lic. A diferència del grafè, aquests materials posseeixen bretxes energètiques modulables i una àmplia reactivitat química, per la qual cosa són excel·lents candidats per a aplicacions de gran importància en optoelectrònica, emmagatzematge d'energia i catàlisi.
A més de les ERC, tots dos investigadors de l'ICMol han rebut també les beques Junior Leader "La Caixa" Incoming, un competitiu programa de beques de postdoctorat per a la realització d'un projecte de recerca en els centres acreditats amb els distintius Severo Ochoa o María de Maeztu, i als quals pertany l'ICMol.
Així mateix, la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana ha destinat més de 400.000 euros a través de les ajudes SEJI (Subvencions a l'Excel·lència científica de Juniors Investigadors) als projectes d'aquests investigadors. La finalitat d'aquestes ajudes, atorgades a Navarro i Abellán els anys 2017 i 2018, respectivament, és potenciar l'inici de projectes de recerca en la frontera del coneixement desenvolupats per investigadors joves.