elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Eugenio Coronado, catedràtic de la Universitat de València, en la llista Forbes dels 50 espanyols més premiats

Eugenio Coronado, catedràtic de la Universitat de València, en la llista Forbes dels 50 espanyols més premiats
  • El catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de València i director de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), Eugenio Coronado, ha sigut inclòs per la revista Forbes en la seua llista Top 50 dels espanyols més premiats

La figura de Coronado (València, 1959) destaca en el selecte grup d'onze personalitats espanyoles dedicades a la investigació en camps molt variats com la Química, la Física, l'Enginyeria, la Geologia, l'Economia o les Matemàtiques. Entre els reconeixements acumulats per Coronado, la revista destaca el premi Humboldt Research 2021, concedit per la prestigiosa Fundació Alexander von Humboldt per l'impacte del seu treball i l'expectativa que continue produint assoliments d'avantguarda en el futur.

La llista Forbes és una tradició consolidada de l'edició d'aquesta revista als EUA i ara arriba per primera vegada a Espanya amb noms de cantants, cuiners, escriptors o esportistes molt populars. Per elaborar-la, el comité de selecció va identificar els principals premis concedits internacionalment a espanyols en diferents branques professionals. Després, va seleccionar les entitats amb major rellevància i autoritat en el seu sector. A més, es va examinar el palmarés dels premiats per a recopilar a tots els candidats reconeguts. Finalment, es va seleccionar els guanyadors amb més impacte en l'àmbit internacional amb l'objectiu de reconéixer “virtuosos que sobrepassen fronteres”.

Eugenio Coronado és un dels sis valencians inclosos en la llista. A més del premi Humboldt Research citat en la resolució del jurat, el director de l’ICMol ha sigut titular de dues ajudes Advanced Grant del European Research Council (ERC) i de la càtedra internacional Blaise Pascal a França, un esment científic creat pel govern de França per atraure investigadors estrangers de prestigi internacional als centres d’Île-de-France.

A Espanya, Coronado ha rebut el Premi Nacional Enrique Moles de Química, el Premi Nacional Rey Juan Carlos I, les medalles de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ) i la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) o el Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies. Coronado té publicats més de 640 treballs de recerca i ha superat les 34.500 cites, segons la base de dades Scopus de referències científiques.

El treball de Coronado destaca en els àmbits de la nanociència, la nanotecnologia i el magnetisme molecular. El catedràtic i el seu equip van dissenyar, per exemple, els primers materials moleculars on coexisteixen per primera vegada magnetisme i conductivitat elèctrica, dues propietats d'interés tecnològic. La revista Nature els va qualificar de ‘material híbrid que obri una nova frontera en l'electrònica molecular’ o de ‘somni fet realitat’.

Eugenio Coronado és director de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) des de la seua fundació l'any 2000. Es tracta de l'únic centre de la Comunitat Valenciana reconegut com a Unitat d'Excel·lència María de Maeztu pel Ministeri de Ciència i Innovació. Està situat en el Parc Científic de la institució acadèmica, des d'on desenvolupa la major part d'una labor investigadora a la frontera entre la física, la química i la ciència dels materials.

Pujar