elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Etnologia abordarà en una mostra el retrat funerari com a instrument de memòria i record familiar

Etnologia abordarà en una mostra el retrat funerari com a instrument de memòria i record familiar
    MÉS FOTOS
    Etnologia abordarà en una mostra el retrat funerari com a instrument de memòria i record familiar - (foto 2)
    Etnologia abordarà en una mostra el retrat funerari com a instrument de memòria i record familiar - (foto 3)

    En l'època en què naix la fotografia, el 1839, la societat occidental mantenia un diàleg estret amb tot allò relacionat amb la mort. En aquest context, el Museu Valencià d'Etnologia, dependent de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, presentarà el proper dimecres, 20 de desembre, la mostra Imatges de mort. Representacions fotogràfiques de la mort ritualitzada. Una exposició en la qual s'aborda com la tradició del retrat de difunts va ser una pràctica que es va vincular amb el ritu funerari de forma gairebé natural i espontània, buscant conservar l'última imatge d'un ésser estimat. Un costum que s'ha perllongat fins als nostres dies.

    La mostra assenyala l'evolució tipològica i cronològica d'aquesta pràctica, presentant peces del territori valencià, de la costa mediterrània, juntament amb alguns exemples europeus i americans que permeten donar, d'una banda, una visió de les particularitats d'aquest tipus de retrats en el territori; però també les similituds que trobem en aquest gènere retratístic, siga quin siga el seu lloc de procedència. Perquè al final la mort és a tot arreu i la inquietud de l'ésser humà davant d'ella ha estat present des del moment en que aquest ha estat conscient que tota vida arriba a la seua fi, establint així un culte a la memòria que ha variat segons les èpoques.

    Imatges de mort. Representacions fotogràfiques de la mort ritualitzada, es compon de més de 80 fotografies originals datades entre meitat de segle XIX i els anys 70 del segle XX, mitjançant les quals es pretén demostrar la manera en què aquesta pràctica s'insereix en el ritu funerari. Una manera de procedir que s'ha anat adaptant al pas del temps i que continua vigent en els nostres dies.

    L'exposició s'organitza en cinc blocs temàtics: "La dormició del xiquet", que atén al tractament fotogràfic dels albaets difunts, primer per aconseguir aparença de vius i després per assimilar-los a àngels adormits. En segon lloc, "La mort esperada", la qual parla de la imatge dels morts adults. A "L'últim retrat de família" s'aborda la fotografia de grups familiars al voltant del cos sense vida; i "Narracions de la mort", finalment, sobre el ritual del soterrament, el seguici funerari i les pràctiques de condol.

    Aquesta mostra està comissariada per Virginia de Cruz Lichet, especialista en fotografia postmortem i autora de la monografia El retrato y la muerte. L'exposició compta amb més de 80 imatges, procedents de les col·leccions de José Huguet Chanzá, Javier Sánchez Portas, Julio José García Mena i la mateixa Virginia de Cruz.

    Imatges de mort. Representacions fotogràfiques de la mort ritualitzada s'inaugurarà al Museu Valencià d'Etnologia el proper dimecres, 20 de desembre, i estarà oberta al públic fins al mes de juny de 2018.

    Pujar