Els estudis premiats per l'impacte positiu de les seues creacions aporten les claus sobre disseny sostenible
La jornada ‘Disseny amb Impacte Positiu’ reuneix els estudis reconeguts amb els primers ‘Premis Impacte Positiu’ en la VI edició dels guardons de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), celebrada en 2022
La sessió, oberta a professionals i ciutadania, se celebrarà el 21 de setembre, en el centre d'innovació Las Naves, entitat coorganitzadora de la trobada
Aquesta jornada és un dels esdeveniments destacats de la XIII València Disseny Week, que organitza la ADCV del 19 al 23 de setembre, enllaçant amb el World Design Street Festival de València Capital Mundial del Disseny
Els set estudis responsables dels millors dissenys amb impacte positiu en les persones i l'entorn realitzats en els tres últims anys en la Comunitat Valenciana es donaran cita, el dimecres 21 de setembre, en una jornada en la qual posaran en valor la responsabilitat i el potencial del disseny per a construir un món més sostenible, accessible i inclusiu. Es tracta de Studio Inma Bermúdez, EstudiHac, Nacho Timón Disseny Industrial, Trampolín, Hoy Es el Día, Vitale i Apu'a.
La trobada és un dels 'esdeveniments destacats' de la XIII València Disseny Week (VDW), la gran setmana del disseny organitzada per l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), que enguany enllaça amb el World Design Street Festival de València Capital Mundial del Disseny. Tindrà lloc en el centre d'innovació Las Naves, coorganitzador de la jornada.
Les dissenyadores i dissenyadors que les van crear presentaran les treballs guanyadores dels ‘Premis Impacte Positiu’, nova categoria introduïda per la ADCV en VI edició dels seus Premis, que es van entregar el mes de maig. En concret, els jurats van atorgar aquest reconeixement als “treballs que contribueixen, de manera especialment destacable, a la millora de la societat i l'entorn” a huit projectes.
Cinc dels ‘Premis Impacte Positiu’ van recaure en peces de disseny de producte ('Colección Roots' i 'Knopare', tots dos creats per Studio Inma Bermúdez; 'Ànec V', de Apu'a; 'Fairy', de Nacho Timón Disseny Industrial, i 'Hari Re-Wood', de EstudiHac); dos en disseny gràfic ('Etiquetes inclusives per a Zeta Beer', de Trampolín, i 'Guia per a un comerç i hostaleria sostenibles', de Hoy Es el Día), i una en espais ('Clínica dental infantil d'Isabel Cadroy', d'estudi Vitale).
En la valoració de les candidates als premis en aquesta categoria es van tindre en compte tant el caràcter dels materials utilitzats, com la seua usabilitat, els processos que requereixen i els seus impactes al llarg de tot el seu cicle de vida i després de la finalització d'aquest.
"El disseny és present en tots els àmbits, activitats i moments de la nostra vida. Les i els professionals del sector són capaços de contribuir amb les seues creacions a la desitjada evolució cap a un món millor, atenent a cura del medi ambient i la qualitat de vida de totes les persones. Amb els ‘Premis Impacte Positiu’ volem destacar i divulgar aquesta capacitat", subratlla María Navarro, gerent de la ADCV.
La Jornada ‘Disseny amb Impacte Positiu’ està oberta a l'assistència de professionals i persones interessades, que tindran l'oportunitat de debatre amb les i els dissenyadors guardonats, tant en finalitzar les presentacions de les peces com en el networking, en línia amb l'objectiu principal de la Vàlencia Disseny Week: acostar disseny i ciutadania.
“Aquesta trobada s'integra perfectament en les línies de treball de Las Naves com a centre d'innovació enfocat en projectes que busquen millorar la vida de les persones. El disseny abasta des de la concepció de la peça fins a la seua producció, distribució, ús i el seu tractament o possibilitats després de finalitzar el mateix. Sens dubte, durant aquesta jornada podrem aprofundir amb els dissenyadors i dissenyadores en el seu procés creatiu per a aconseguir projectes responsables i sostenibles”, apunta Marta Chillarón, directora de Las Naves.
Més de 40 propostes entorn del disseny en la VDW22
La València Disseny Week (VDW), organitzada per l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), celebra la seua edició més ambiciosa i diversa, per nombre d'activitats com pel seu enfocament, l'any de València Capital Mundial del Disseny. Reuneix més de 40 propostes, obertes a totes les persones interessades, que posen en valor al disseny com a aliat estratègic en la millora de la qualitat de vida, la innovació i la competitivitat empresarial i l'evolució cap a models socials i econòmics més sostenibles, inclusius i integradors. Se celebra del 19 al 23 de setembre, enllaçant amb el World Design Street Festival, l'esdeveniment més participatiu de València Capital Mundial del Disseny.
La XIII VDW inclou rutes i jornades de portes obertes, exposicions, xarrades, jornades, tallers i presentacions, amb diferents continguts i enfocaments. L'ampli i divers programa s'ha definit gràcies a la implicació de professionals i estudis. A més, estan previstes accions amb mitjans de comunicació, nacionals i internacionals.
La #VDW22 té com a col·laboradors a València Capital Mundial del Disseny 2022, al Ajuntament de València, Generalitat Valenciana, Las Naves, Fira Hàbitat i el saló Nude, compta amb Túria com a cervesa oficial i com a guia oficial amb la Pocket Design Guide.