elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Estudiants de la UPV dissenyen una aplicació que ajuda a millorar la ventilació de les llars davant les altes temperatures

Estudiants de la UPV dissenyen una aplicació que ajuda a millorar la ventilació de les llars davant les altes temperatures
  • El hackathon del projecte WellBased ha guardonat hui esta idea innovadora per impulsar la eficiència energètica davant les altes temperatures

  • El certamen també ha distingit amb dos accèsits el desenvolupament d’un refugi verd climàtic al barri de Natzaret i una solució innovadora per reciclar les mantes tèrmiques que s’empren en les maratons

MÉS FOTOS
Estudiants de la UPV dissenyen una aplicació que ajuda a millorar la ventilació de les llars davant les altes temperatures - (foto 2)
Estudiants de la UPV dissenyen una aplicació que ajuda a millorar la ventilació de les llars davant les altes temperatures - (foto 3)
Estudiants de la UPV dissenyen una aplicació que ajuda a millorar la ventilació de les llars davant les altes temperatures - (foto 4)
Estudiants de la UPV dissenyen una aplicació que ajuda a millorar la ventilació de les llars davant les altes temperatures - (foto 5)
Estudiants de la UPV dissenyen una aplicació que ajuda a millorar la ventilació de les llars davant les altes temperatures - (foto 6)
Estudiants de la UPV dissenyen una aplicació que ajuda a millorar la ventilació de les llars davant les altes temperatures - (foto 7)

 

Optimitzar la ventilació dels habitatges de la població vulnerable per a reduir la despesa energètica i millorar la seua salut. Esta és la idea guanyadora del hackathon convocat pel projecte europeu WellBased, liderat per l'Ajuntament de València i coordinat per Las Naves.

Durant dos dies, alumnat de diverses escoles d'enginyeria de la Universitat Politècnica de València ha treballat en esta competició que té com a objectiu aportar idees innovadores per a combatre l'impacte de les altes temperatures en llars que pateixen pobresa energètica. La convocatòria s'ha realitzat en col·laboració amb la Fundació València Clima i Energia, la Càtedra de Transició Energètica Urbana i la Càtedra Interuniversitària del Sistema Públic Valencià de Servicis Socials.

La idea guanyadora es basa en el llançament d'una aplicació que arreplega informació extreta de sensors situats en les llars, que ens transmeten la necessitat d'obrir o tancar finestres per mantindre una temperatura més confortable.

El projecte europeu WellBased forma part de l'estratègia d'innovació de l'Ajuntament de València, València Innovation Capital i, a més, està totalment alineat amb la Capital Verda Europea. La regidora d'Innovació, Paula Llobet, ha assenyalat que esta competició “apel·la directament els més joves, els convida a ser partícips i agents actius dels projectes més innovadors que desenvolupa la ciutat. Necessitem les seues idees, la seua frescor. Són necessaris per a caminar cap al futur i pensar en una ciutat on puguem fer front a problemàtiques com són precisament esta, l'eficiència energètica i la sostenibilitat”.

Accèssits a les idees amb millor impacte en la salut

El hackathon, en el qual han participat fins a 10 equips, també ha premiat amb accèssits altres dos solucions: una que posseeix major impacte en la salut de les persones que desenvolupa un refugi verd climàtic, de cures i coexistència, situat de manera pilot al barri de Natzaret; i una altra proposta amb major grau de sostenibilitat i impacte positiu en el medi ambient que es basa en el reciclatge de les mantes tèrmiques que s'utilitzen en les maratons. La idea té com a objecte la seua utilització com a coberta de persianes evitant la calor i afavorint la confortabilitat dels habitatges.

Altres idees

El concurs ha mostrat la capacitat dels alumnes d'idear solucions innovadores. Destaquen propostes com una bomba de refrigeració amb panell solar que resol el problema de la pol·lució dels aires condicionats, equips de mesurament d'humitat o temperatura, aplicacions que identifiquen les tarifes energètiques més econòmiques o sobre consum energètic o idees de refugis climàtics alimentats amb panells solars i comunitats energètiques.

WellBased

El projecte europeu WellBased té per objectiu dissenyar, implementar i avaluar un pla pilot per a reduir la pobresa energètica i els seus impactes en la salut i el benestar de la població vulnerable. S'executa en 6 pilots de diverses ciutats d'Espanya, Hongria, Holanda, Turquia, el Regne Unit i Letònia. València és la ciutat que lidera esta iniciativa europea i Las Naves és l'entitat coordinadora. La Fundació València Clima i Energia és qui coordina el pilot, el qual es desenvolupa en zones d’Algirós, Camins al Grau, Poblats Marítims, Benimaclet, Orriols, Torrefiel, Benicalap i Patraix.

El pilot de València es realitza en 260 habitatges localitzats en huit barris i participen un total de 354 persones. Entre les accions que s'han dut a terme trobem el seguiment del confort i benestar de les llars a través de tecnologia -instal·lació de sensors-, realització d'auditories energètiques dirigides a la millora de l'eficiència energètica, així com la creació de l'Escola pel Dret a l'Energia, on s'han executat intervencions comunitàries, activitats de formació, conscienciació, i fins i tot atenció personalitzada a la població i suport sanitari per a atendre les conseqüències psicològiques de la vulnerabilitat energètica.

 

 

 

Pujar