Estudiants de la UPV creen un protegeix slip 'intel·ligent' que detecta canvis en el flux vaginal
El protegeix slip es diu Fluyo i ha guanyat un premi per la seua capacitat de detectar canvis al PH, consistència, color i olor del flux vaginal
Fluyo, el primer protegeix slip intel·ligent creat per estudiants del grau i màster en Enginyeria Biomèdica de la Universitat Politècnica de València ja és un èxit. S'ha alçat amb el primer premi a l'iDays EIT Health, un certamen estudiantil europeu que es va celebrar aquest dijous a Viena.
Fluyo consta d'un protegeix slip capaç de detectar canvis al PH, consistència, color i olor del flux vaginal. Funciona juntament amb una aplicació mòbil que, usant la càmera del dispositiu, pot identificar i registrar els canvis, a més de visualitzar gràfics de tendències. Amb aquests paràmetres, l'aplicació informa la dona de qualsevol tipus d'anomalia quant a infeccions, inflamacions o malalties de transmissió sexual.
L'aplicació també compta amb un apartat informatiu i pràctic que permet a la dona tenir a mà exercicis de ioga per reduir el dolor durant el cicle menstrual; recomana visitar un ginecòleg si detecta alguna anomalia i ajuda a buscar-ne un, amb recomanacions d'usuaris o fins i tot disposa d'un racó d'informació sobre salut íntima i un fòrum per preguntar dubtes.
Les seues creadores són Coral Blanquer Sara Pérez, Ekaterina Panova i Laura Almendros, estudiants del màster i del Grau en Enginyeria Biomèdica, per als quals aquest reconeixement “suposa una catapulta que ens ajudarà a accelerar el projecte i poder-lo dur a terme. Ens sentim extremadament agraïdes i abraçades per la comunitat universitària i europea, a més de familiars i amics que tenen la mateixa il·lusió que nosaltres pel projecte i volen veure'l ja al mercat”.
Segons expliquen les seues creadores, “des dels inicis de la idea teníem al focus ajudar les dones. Fluyo és un protegeix slip capaç de detectar canvis normals o patològics del flux vaginal duna manera senzilla no intrusiva i econòmica amb un seguiment continu mitjançant una aplicació mòbil. Volem treure a la llum problemes amb què s'enfronten les persones amb flux vaginal al seu dia a dia. Abans no parlàvem de la regla, ara en parlem. Abans no parlàvem de sexe, ara parlem de sexe. És hora de començar a parlar del flux vaginal”.
Guanyadora de l'iDays EIT Health València de la UPV
La seua innovadora proposta va resultar seleccionada a principis de novembre entre els 19 projectes presentats a l'iDays EIT Health València de la UPV, en què va participar alumnat de 27 nacionalitats diferents de més de 30 titulacions entre Grau, Màster i Doctorat.
Després d'aquest reconeixement, totes quatre van viatjar fins a Viena, on van participar al congrés iDays EIT Health i on també van rebre el guardó, consistent en una mentoria valorada en 1500 euros i la invitació a l'esdeveniment 2023 – Rising Stars que se celebrarà el proper any.