Estudiantat de la Universitat de València explica als centres de secundària la crisi mundial del mal ús dels antibiòtics
Estudiantat i personal docent de la Llicenciatura de Biologia de la Universitat de València (UV) han explicat als centres de secundària la crisi dels antibiòtics, la resistència als antimicrobians i els superbacteris
El projecte, durant els dos últims cursos acadèmics, ha permès formar uns 50 universitaris que han treballat en més de 25 instituts de la Comunitat Valenciana
A més, aquestes activitats científiques extracurriculars es duen a terme sota la perspectiva de la igualtat de gènere
Superbugs FORTHEM és un projecte transnacional liderat per la professora Belén Fouz i el professor Sergi Maicas (Departament de Microbiologia i Ecologia, Facultat de Biologia) en col·laboració amb l’IES Vicent Andrés Estellés, l’Università degli Studi di Palermo, l’Uniwersytet Opolsky i la Johannes-Gutenberg-Universität Mainz.
En el projecte, l’estudiantat ha establert relacions docents entre la crisi dels antibiòtics, la resistència als antimicrobians i els superbacteris, i han creat un sistema reticulat per donar-los forma en una exposició. En aquest projecte actual, l’alumnat de la UV actua com a monitor de l’exposició als centres de secundària i utilitza qüestionaris a l’aula basats en jocs (Kahoot, escape rooms, jocs de Trivial, etc.) per captar l’estudiantat i millorar l’aprenentatge. Finalment, avaluem les activitats mitjançant enquestes anònimes.
“El nostre objectiu és seguir ampliant el projecte a diferents universitats de l’aliança FORTHEM. D’aquesta manera, seria possible formar diferents nodes capaços de transmetre la situació actual en els seus respectius entorns”, expliquen Belén Fouz i Sergi Maicas.
El mal ús d’antibiòtics és un problema de salut pública a causa de l’aparició de soques resistents en quasi tots els patògens humans, cosa que fa que les malalties infeccioses siguen més difícils de tractar. La recerca de solucions requereix el desenvolupament de nous antimicrobians així com d’estratègies noves, inclòs l’augment de la consciència social del problema.
La crisi dels antibiòtics que estem patint actualment requereix conscienciació i capacitat de transmissió a altres companys i companyes, estudiantat més jove, amistats i familiars, i en general a tota la societat europea i mundial.
Aquest projecte compta amb el suport del Programa Erasmus+ de la Unió Europea, Centre d’Educació i Qualitat (Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa), Servei de Llengües i Unitats d’Igualtat (Universitat de València).