Un estudi de la Universitat de València conclou que les actuacions de la Unitat Militar d’Emergències milloren la percepció de l’exercit
La percepció de les forces armades millora entre la població espanyola gràcies a les actuacions de Unitat Militar d’Emergències en situacions de pandèmia i desastres naturals. Aquest és el resultat d’una investigació de la Universitat de València dirigida per un equip integrat pels professors Virgilio Pérez, Cristina Aybar i José M. Pavía. L’estudi s’ha publicat en la revista Armed Forces & Society.
L’equip de la Universitat ha realitzat un estudi sobre els nous rols que les forces armades estan prenent en els països rics, on destaquen l’estructura, les capacitats i les missions desenvolupades per la Unitat Militar d’Emergències (UME) espanyola. La nota descriu algunes d'aquestes noves funcions assumides per la UME, com la seua resposta a la pandèmia COVID-19, actuacions en inundacions, incendis forestals o tempestes d'hivern, i mostra, utilitzant dades oficials temporals i georeferenciades, el creixent ús dels militars per a fer costat a les autoritats civils en resposta a catàstrofes naturals, catàstrofes provocades per l'home i altres emergències.
L’equip d’investigació, a més, ha analitzat les dades de les enquestes d'opinió pública per a argumentar que això està ajudant a millorar la percepció que la societat té de les forces armades fins i tot en un país com Espanya en el qual, a causa de la seua història recent, una part important de la seua població desconfia dels militars. “Els militars estan assumint més funcions d'emergència a mesura que apareixen les necessitats i aquestes noves funcions poden ajudar a millorar la seua percepció per part de la ciutadania”, apunten.
El paper recull que milers d'estudis realitzats per investigadors de tot el món han registrat un augment de la freqüència de les catàstrofes naturals: una freqüència que s'espera que augmente en els pròxims anys, tenint un enorme impacte en l'economia mundial i causant danys humans i materials en totes les parts del món. Aquesta circumstància, juntament amb la necessitat de justificar les grans assignacions pressupostàries als departaments de defensa, està espentant a molts països desenvolupats a assignar noves funcions de protecció social i civil a les forces armades