Un estudi revela que la ‘mascletà’ de Catalá va posar en perill la Llotja
Ibáñez critica la “negligència” del PP i recorda que una ‘mascletà’ amb la meitat de pólvora va generar danys en la catedral de Toledo
El Grup Municipal Socialista ha remés una carta a l'ambaixador d'Espanya davant la UNESCO, José Manuel Rodríguez Uribes, en la qual denuncia l'organització per part del Govern del PP de María José Catalá d'un tret pirotècnic al costat de la façana de la Llotja de la Seda que podria haver ocasionat danys en els elements protegits de l'edifici declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. “El PP de la senyora Catalá ha demostrat en poc menys d'un mes la seua falta de sensibilitat i nul respecte al patrimoni de la ciutat organitzant un espectacle pirotècnic a escassos metres de la façana d'un dels edificis més simbòlics i de major valor patrimonial de la nostra ciutat. És una irresponsabilitat i una negligència que podria haver provocat danys irreparables en l'edifici i que es va dur a terme malgrat els estudis que assenyalen que no es poden celebrar aquest tipus d'esdeveniments al costat d'edificis històrics”, ha manifestat la regidora socialista Maite Ibáñez, qui signa la missiva dirigida a la UNESCO per part de la portaveu socialista, Sandra Gómez.
L'edil socialista ha fet referència a l'estudi elaborat pel Grup de Simulació, Modernització i Assaig d'Estructures (GRESMES) de la Universitat d'Alacant dirigit pel catedràtic d'Enginyeria Civil Salvador Ivorra que va determinar que les vibracions provocades per les ‘mascletàs’, fins i tot les de càrrega moderada, poden ocasionar danys en els edificis històrics. “El govern de la senyora Catalá ha actuat de manera irresponsable en aprovar el tret d'aquesta ‘mascletà’ nocturna per molt xicoteta que siga quan els estudis publicats incideixen en què poden provocar danys en edificis històrics que són més sensibles”, ha incidit l'edil socialista.
Ibáñez ha assenyalat que la possibilitat que es produïsquen danys no sols estan recollits en un estudi teòric sinó que també hi ha exemples reals en els quals un esdeveniment pirotècnic ha causat destrosses al patrimoni. “En 2010 a Toledo una ‘mascletà’ amb la meitat de pólvora de l'empleada pel govern de Catalá al costat de la Llotja va destrossar un dels àngels de granit de la porta de la catedral. Per això, podem afirmar que la senyora Catalá ha posat en perill un dels edificis més simbòlics de la ciutat de València”, ha subratllat.
“Les institucions tenen el deure no sols de promoure el seu patrimoni sinó també protegir-lo amb totes les eines al seu abast. Alguna cosa que en aquesta ocasió la senyora Catalá no sols no ha fet sinó que ha sigut directament el seu govern el que ha posat en perill a la Llotja”, ha continuat la regidora socialista.
Per tot això, Ibáñez ha alertat a la UNESCO de la situació i li ha reclamat que adopte les mesures necessàries per a exigir a l'Ajuntament de València que adopte les mesures de protecció necessàries. “Aquest llegat conservat fins als nostres dies requereix la responsabilitat de les administracions perquè en sigueu custodis i transmissió juntament amb el compliment de la Llei de Patrimoni. Per tot això, i vetlant per la seua protecció, informem l'organització que li va atorgar aquest reconeixement de Patrimoni Universal que identifica el valor excepcional de la Llotja gràcies a UNESCO”, ha finalitzat.