elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un estudi internacional de la UV reclama una aliança equilibrada entre la IA i les ciències de la Terra davant els reptes ambientals

Un estudi internacional de la UV reclama una aliança equilibrada entre la IA i les ciències de la Terra davant els reptes ambientals

    Un equip de recerca internacional amb participació de la Universitat de València ha publicat un article en la revista Nature Geoscience que reclama un enfocament més col·laboratiu i equilibrat entre la intel·ligència artificial i les ciències de la Terra. L’estudi defensa un nou camp d’estudi –AIXES (Artificial Intelligence and Earth Sciences)– que millorarà ambdues esferes i resultarà beneficiós a l’hora d’abordar els reptes de futur ambientals.

    La creixent aplicació de la intel·ligència artificial (IA) en sectors molt diversos presenta grans oportunitats de progrés per a les ciències de la Terra. Tanmateix, el risc de devaluació dels mètodes i dels coneixements essencials de les geociències existeix, a falta d’un marc de col·laboració interdisciplinar adequat per a abordar els reptes ambientals.

    Sota el títol de Towards scientific synergy between AI and Earth sciences, l’article publicat a Nature Geoscience subratlla la necessitat d’impulsar aquest camp interdisciplinari, que integra els avanços de la IA amb l’experiència i coneixements de les ciències de la Terra.

    L’article discuteix sobre la manera en què la IA pot millorar la recopilació, el processament i l’anàlisi de dades geoespacials, alhora que adverteix sobre els riscos de dependre exclusivament de la IA sense considerar les metodologies tradicionals de les ciències de la Terra. Segons els autors de la recerca, això podria portar a interpretacions errònies i decisions insostenibles.

    "L’ús de la IA en les ciències de la Terra sovint s’ha vist com una solució màgica per a tots els desafiaments, però això pot resultar en un desequilibri perillós," comenta Min Chen, investigador a la Nanjing Normal University (Xina) i coautor principal de l’estudi juntament amb Zhen Qian, científic del Postdam Institute for Climate Impact Research (Alemanya).

    "La rellevància de la nostra recerca es troba en la capacitat de la IA, no només per a processar enormes volums de dades sinó també per a generar noves formes d’entendre i preveure els complexos processos del sistema terrestre. Aquest tipus d’enfocament interdisciplinari és crucial per a desenvolupar solucions més efectives i sostenibles davant dels reptes ambientals que enfrontem avui dia", afegeix Gustau Camps-Valls, coordinador de l’Image & Signal Processing (ISP-IPL) de la Universitat de València i un dels firmats de l’article.

    L’estudi advoca pel desenvolupament d’aquest nou camp interdisciplinari emergent anomenat AIXES, destinat a explotar els avantatges mutus d’ambdues disciplines i a millorar les capacitats predictives en la modelització del clima, la prevenció de desastres naturals i la comprensió de fenòmens geofísics complexos, tot incorporant principis ètics i sostenibles en el desenvolupament i ús de tecnologies d’IA.

    La publicació d’aquest article a Nature Geoscience pretén, a més a més, inspirar futures investigacions i polítiques que promoguen un ús més responsable i efectiu de la intel·ligència artificial en la ciència i la societat.

     

     

     

    Pujar