Estiu 2023 a València: Catalá anuncia que hi haurà un metge en cada platja
El dispositiu de seguretat per al període estival es compon de 200 persones entre voluntaris, socorristes i Policia Local
Més de 160 persones treballen este estiu en els servicis de salvament i socorrisme, assistència sanitària, i ajuda al bany que es prestaran en els 20 quilòmetres de platges de la ciutat fins al pròxim 15 de setembre. Este dispositiu, operatiu des del passat 1 de juny, també compta amb 20 mitjans tècnics distribuïts en postes sanitàries (tant fixes com mòbils), torres de vigilància, ambulàncies, embarcacions i altres vehicles d'assistència, i es completa amb el servici de platges de la Policia Local que destina diàriament 2 oficials i 39 agents repartits en torns i grups per a garantir la seguretat de les platges del Sud i Nord de la ciutat que, així mateix, compten amb certificacions i guardons per la seua gestió ambiental i per la seua qualitat i accessibilitat.
L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha visitat hui este dispositiu que enguany ha avançat i ampliat el Servici d'Ajuda al Bany perquè els qui tenen dificultats motores puguen gaudir en condicions d'igualtat de la platja, i ha agraït el treball del voluntariat de Creu Roja “perquè certament l'atenció ciutadana a les platges durant el període estival és molt important i es necessiten com més mitjans millor”. “Enguany comptarem amb un metge i un assistent social en cada platja”, ha celebrat en destacar també “la labor de la Policia Local, que ha previst un desplegament important perquè qui patisca algun incident tinga agents a la seua disposició”.
En este sentit, la primera edil, ha anunciat la seua “voluntat de reforçar la seguretat d'este espai durant el pròxim estiu”. “El servici ja estava organitzat, però volem incrementar en una vintena el dispositiu d'atenció policial a les platges durant tots els torns”, ha assegurat.
Després de saludar a les i els efectius de Policia Local, Bombers, Protecció Civil, i altres servicis municipals implicats en este operatiu especial, així com a representants de Creu Roja i de l'empresa concessionària d'hamaques, ombrel·les i quioscos de la zona, l'alcaldessa ha visitat el Punt Accessible de la platja del Cabanyal, la Posta Sanitària número 2, i la dependència de la Policia Local pròxima. També s'ha acostat fins a les zones d'ombra i s'ha interessat per les dutxes i llava peus de l'entorn.
María José Catalá ha recordat que tots estos servicis també es troben a les platges de La Malva-rosa, Pinedo, L’Arbre del Gos, El Saler, La Garrofera, La Devesa, El Recatí i El Perellonet, ha aclarit que en el cas de la Devesa la temporada d'estiu es limita de l'1 de juliol al 31 d'agost (per tractar-se d'un espai amb la màxima protecció ambiental), i ha recordat que el tancament de la de L’Arbre del Gos “està pendent les obres del Ministeri de Transició Ecològica, que l'Ajuntament reivindica que es posposen”.
Referent a això, l'alcaldessa ha anunciat que es reunirà juntament amb representants del govern central en una comissió tècnica "per a estudiar alternatives de terminis perquè estes obres es desenvolupen amb tranquil·litat i sense afectar les vacances de la ciutadania, tal com va acordar amb la delegada del govern, Pilar Bernabé, en la reunió de l'Autoritat Portuària en la qual van coincidir".
Del dispositiu hui visitat, cal recordar que el servici de socorrisme de les platges del Nord (El Cabanyal i la Malva-rosa) funcionarà de 10 a 20 hores. A les platges del Sud (Pinedo, L’Arbre del Gos, El Saler, La Garrofera i El Perellonet), este servici estarà operatiu de 10:30 a 19 hores. A la Devesa, l'horari serà d'11 a 18 hores.
Servici d’Ajuda al Bany
Tant les platges del Cabanyal com La Malva-rosa disposen de certificació d'accessibilitat universal UNEIX 170.001. Pel que respecta al Servici d'Ajuda al Bany, gestionat per personal de Creu Roja, compta amb tres punts accessibles (a la Malva-rosa, El Cabanyal i Pinedo), i dos d'ajuda al bany amb cita prèvia en El Saler i El Perellonet.
Concretament, els punts accessibles consten de caseta i zona d'ombra, taules i cadires, cadires de rodes, grues i arnesos, cadires de dutxa, lliteres, llibres en braille, WC modulars i accessibles, senyalística blava en les passarel·les, rampes d'accés i reserva d'aparcament. A més, tenen cadires amfíbies, crosses amfíbies, elements de flotació i línies de vida amb cordada perpendicular a la línia de platja per a persones amb dificultat per a entrar a la mar. L'horari que es pot trobar en la web municipal és de 10 a 20 hores a les platges del Nord, i 11 a 19 hores en les del Sud.
Les platges de la ciutat també disposen d'altres guardons com: Qualitur i Ecoplayas, i tenen Bandera Blava la major part de les platges, encara que la platja de Pinedo no disposa d'esta distinció per posseir dins d'ella d'una platja de gos, cosa incompatible, de moment, amb este guardó. “La platja de l’Arbre del Gos també manca enguany, d'esta bandera per tindre previst, les citades obres de regeneració de platges que la Demarcació de Costes de València, del Ministeri per a la Transició Ecològica”.
Pel que respecta a la Platja Can de Pinedo, tindrà enguany el mateix període de funcionament que els anteriors, amb l'ampliació de la seua superfície que es va produir en 2021, després d'un primer informe negatiu de part de Demarcació de Costes de retardar la instal·lació d'elements en l'arena d'aqueixa platja per suposada presència de fauna catalogada, Caràdrids alexandrinus (chorlitejo patinegro) però que finalment es va poder demostrar l'absència d'este ocell a la platja de Pinedo i la consegüent autorització de la instal·lació.
L'ús d'este espai per a la seua ocupació per gossos i altres animals de companyia es limita al període establit de 15 de juny a 30 de setembre i en l'horari de 9:30 a 19:30 hores.