EsportiVA treballa en eines de mesurament, anàlisi i gestió específiques per a visibilitzar i impulsar l'esport femení
La startup vol desenvolupar una ‘plataforma d'intel·ligència col·lectiva’ entorn de l'esport femení, que permeta disposar de coneixement real sobre el qual definir plans, estratègies i accions
EsportiVA reforça, així, les seues línies de treball per a donar visibilitat, promoure i generar oportunitats per a equips i esportistes
Les emprenedores defensen la necessitat d'elaborar un Pla d'Acció Nacional de l'Esport Femení
Sol el 25% d'esportistes a Espanya són dones, percentatge que es redueix a menys d'un 10% en el cas de les entrenadores i directives. En aquest context, EsportiVA fa un pas més en la seua proposta de valor amb el desenvolupament d'eines de recollida de dades i informació, mesurament, anàlisi i gestió centrades en el món de l'esport femení, amb les quals definir plans d'acció, estratègies i accions amb impacte que contribuïsquen a promoure-ho, donar-li més visibilitat i obrir noves oportunitats.
“Ens trobem que, a diferència del que ocorre en l'àmbit masculí, costa moltíssim trobar dades reals sobre l'esport femení. I, la qual cosa no es mesura, no es pot gestionar. Per això, estem treballant en el desenvolupament d'indicadors i eines útils, que permeten elaborar estratègies i accions amb impacte. Es tracta, en definitiva, de convertir-nos en una plataforma d'intel·ligència col·lectiva que empenyiment a l'esport femení, en tots els sentits”, detalla Maravillas Aparicio, fundadora i directora de la startup.
Amb la vista a mig-llarg termini, EsportiVA ja està treballant per a transcendir l'àmbit local i regional, per a ser un dels agents que promoga l'objectiu que existisca un Pla d'Acció Nacional per a l'Esport Femení.
“La falta de visibilitat i infrarepresentació, porta a un infrafinançament de l'esport femení, que llastra les seues oportunitats de desenvolupament. Una realitat que xoca amb l'important creixement que està tenint la seua pràctica, tant professional com de manera aficionada, en els últims anys. L'esport femení té un gran potencial de creixement si es fa un treball seriós i que tinga en compte la seua especificitat”, subratlla l'emprenedora.
EsportiVA va nàixer, en 2020, amb el suport d'una subvenció de l'Ajuntament de València, com a plataforma web col·laborativa per a donar visibilitat i unir a esportistes i equips d'esport femenins amb els seus seguidors i públic aficionat. Les seues fundadores, Maravillas Aparicio i Silvia Ibáñez, són, a més, les creadores i responsables de l'escola de running femení Nosaltres Esportistes i la Carrera 10KFem, la primera carrera de categoria femenina d'Espanya, projectes que continuen en marxa des de la seua creació.
Diferents línies d'acció
A més, promouen i gestionen altres esdeveniments esportius, com l'I Torneig d'Esport Femení Nosaltres Esportistes - UPV, organitzat al costat de l'Àrea d'Esports de la Universitat Politècnica de València, el mes de setembre passat.
EsportiVA participa en la sisena edició de programes de Col·lab, acceleradora pública del centre d'innovació Las Naves, de l'Ajuntament de València. “Ser part de Col·lab ens està permetent avançar en el model de negoci i continuar aprenent en totes les àrees necessàries per al seu desenvolupament i gestió. El suport dels mentors i poder compartir experiències i solucions amb la resta de startups accelerades és molt positiu i enriquidor”, afirma Aparicio.
Actualment, la plataforma web de EsportiVA (www.esportiva.net) està creant el Mapa De l'Esport Femení, del qual ja formen part més de 110 equips de la Comunitat Valenciana -d'handbol, bàsquet, futbol, futbol americà, hoquei, rugbi, sóftbol i waterpolo-. La seua usabilitat permet a les participants autogenerar continguts en una web totalment professional, gestionant la seua imatge de marca, promoció i atraient sponsors i altres suports.
Missions València 2030
El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació, sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, un país o tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.
Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat en la missió “ciutats intel·ligents i climàticament neutres”.