elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Especialistes de la Universitat de València coordinen un estudi sobre la relació entre migració i canvi climàtic

Especialistes de la Universitat de València coordinen un estudi sobre la relació entre migració i canvi climàtic
    MÉS FOTOS
    Especialistes de la Universitat de València coordinen un estudi sobre la relació entre migració i canvi climàtic - (foto 2)

    El grup d’investigació en Migració i Processos de Desenvolupament (InMIDE) de la Universitat de València (UV), especialitzat en mobilitat i canvi climàtic, ha coordinat un monogràfic publicat al Brasil en la Revista Interdisciplinar da Mobilidade Humana (REMHU), en què s’analitzen les relacions entre els dos fenòmens. En el monogràfic participen especialistes d’Amèrica Llatina, Espanya i altres països, els quals han realitzat estudis sobre canvi climàtic i mobilitat en àmbits com les polítiques públiques, el gènere i els impactes dels desastres en les comunitats locals.

    La relació entre les migracions i el canvi climàtic és l’objecte del projecte R+D+I del Ministeri de Ciència i Innovació Migración, cambio climático y cooperación al desarrollo (MIGRACLIMA). Flujos, impactos y coherencia de políticas en los casos de Marruecos y Senegal en relación con España, dirigit per Joan Lacomba (UV) i Alexis Cloquell (Universitat Catòlica de València). El projecte, en què fa dos anys que treballen, està adscrit a l’Institut de Drets Humans de la UV i hi participen investigadors i investigadores de diverses universitats i centres d’investigació nacionals i internacionals.

    L’investigador principal per part de la Universitat de València, Joan Lacomba, és director del grup d’investigació InMIDEi catedràtic del Departament de Treball Social de la UV, i ha publicat diferents col·laboracions sobre les migracions a Senegal i al Marroc en la plataforma de divulgació científica The Conversation. El projecte tracta de mostrar que els efectes del canvi climàtic són cada vegada més perceptibles en termes ambientals i humans. Si el medi ambient es veu afectat per les modificacions del clima, una de les conseqüències més constatables és l’augment del desplaçament de poblacions. Aquesta qüestió fa anys que és un tema amb una importància creixent en l’agenda pública a escala internacional. 

    L’objectiu general del projecte MIGRACLIMA és conèixer les vinculacions de les polítiques espanyoles de cooperació per al desenvolupament amb el canvi climàtic i els fluxos migratoris, prenent el Marroc i Senegal com a casos d’estudi, amb la finalitat de promoure canvis en les polítiques públiques i en les accions de desenvolupament emanades d’aquestes. El projecte combina l’anàlisi de les polítiques amb l’estudi sobre el terreny en els dos països. Els primers resultats mostren un panorama complex, on la incidència del canvi climàtic sobre la mobilitat es troba associada també als canvis econòmics, socials i polítics. En aquest context, la migració és tant una resposta al canvi climàtic com una estratègia d’adaptació a aquest per a reduir el seu impacte.

    Pujar