elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Esglésies, congregacions i diferents associacions i entitats instal·len pesebres a la ciutat de València

Esglésies, congregacions i diferents associacions i entitats instal·len pesebres a la ciutat de València
  • Consulta els horaris i ubicacions per a conèixer en primera persona aquestes obres

MÉS FOTOS
Esglésies, congregacions i diferents associacions i entitats instal·len pesebres a la ciutat de València - (foto 2)
Esglésies, congregacions i diferents associacions i entitats instal·len pesebres a la ciutat de València - (foto 3)
Esglésies, congregacions i diferents associacions i entitats instal·len pesebres a la ciutat de València - (foto 4)
Esglésies, congregacions i diferents associacions i entitats instal·len pesebres a la ciutat de València - (foto 5)
Esglésies, congregacions i diferents associacions i entitats instal·len pesebres a la ciutat de València - (foto 6)

Nombroses esglésies, congregacions religioses, associacions i entitats han instal·lat pesebres a la ciutat de València que poden ser visitats durant tot el període nadalenc.

Així, a la casa general de la congregació religiosa de les Germanetes dels Ancians Desemparats es troba un dels pesebres més tradicionals de València amb més de 600 figures. En ell es mostren diferents escenes com la fugida a Egipte o la Visitació.

Aquest naixement es pot visitar tots els dies, de 10 a 14 hores, i de 16.30 a 20 hores, segons han indicat des de la congregació.

D'altra banda, en la Basílica de la Verge dels Desemparats, el pesebre, instal·lat pels seguidors amb figures procedents d'una donació, ocupa tot l'espai del cambril i recrea diferents escenes bíbliques entorn del naixement de Jesús.

L'horari per a la seua visita és el mateix d'obertura de la Basílica, tots els dies, de 7.30 a 14 hores, i de 16 a 21 hores.

Per part seua, la Basílica de Sant Vicent Ferrer també té el seu tradicional pesebre en el temple, regit pels dominics, amb més de 200 figures i una desena d'escenes pròpies del naixement de Jesús. El seu horari és tots els dies de 10 a 14 hores i de 17 a 21 hores.

Belén vertical de Sant Nicolás

Igualment, en la parròquia de Sant Nicolás s'ha instal·lat l'únic pesebre vertical de València que té sis metres d'altura i quatre d'amplària situat en la capella del bat Gaspar Bono, habilitada especialment per a això.

Ha sigut ideat i realitzat per l'artista Pedro Ródenas, sota l'encàrrec de la parròquia i cada any és diferent. En aquesta edició representa la llibertat a través de la imatge de l'Arc de Constantí de Roma de l'any 314 ja que va ser l'emperador que va deixar de perseguir als cristians.

Està obert de dimarts a dissabte, d'11 a 14 hores, i de 17 a 19 hores; els diumenges, de 17 a 19 hores; els dies 24 i 31 de desembre, d'11 a 14 hores, i l'1 de gener, de 17 a 19 hores, segons expliquen des de la parròquia.

Belén de l'Associació de Belenistas, a l'Ajuntament

Així mateix, un dels pesebres més monumentals de la ciutat és el que realitza l'Associació de Belenistas de València i que es pot veure en el Saló de Cristall de l'Ajuntament. Enguany representa un pesebre de 40 metres quadrats amb més de 700 figures de diferent grandària que formen les escenes típiques d'un poble.

Enguany, com a novetat, es fa referència a tres fites: la capitalitat mundial del disseny, el centenari de la coronació de la Mare de Déu i el 800 aniversari de la creació del primer pesebre per Sant Francesc d'Assís.

Els grups escultòrics que mostren aquests dos esdeveniments representen a Sant Francesc d'Assís adorant al xiquet Jesús i a San José, en aquest cas, no com un fuster sinó com un escultor que està realitzant una imatge de la Verge dels Desemparats que és una rèplica de la imatge original. Tots dos grups escultòrics han sigut realitzats per l'artista sevillana Guadalupe de Guzmán en fang policromat i tenen 35 centímetres d'altura.

Es pot visitar de 8 a 19.30 hores en els dies laborables del 22 de desembre al 4 de gener excepte els següents dies: 24 (de 10 a 15 hores), 29 (de 8 a 12 hores i de 15 a 19.30 hores) 25 i 31 de desembre i 1 de gener, tancat.

Belén de l'Ateneu

A més, enguany coincidint amb el reconeixement de la representació cristiana del Betlem com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, l'Ateneu Mercantil exposa, en el Saló Stolz, un propi de característiques molt particulars.

El projecte, realitzat al llarg d'un any per la restauradora Carmen Pérez i la belenista Blanca Fitera, s'ha materialitzat en un pesebre d'estètica orientalista on coexisteixen les construccions d'ambdues.

A través d'una realització absolutament artesanal de cadascun dels seus elements -ja que els edificis són únics, tallats i pintats a mà, i les figures, pintades i vestides cadascuna amb un abillament diferent-, han aconseguit presentar un pesebre viu, alegre, ple de detalls, representant múltiples artesanies i formes de vida de la ciutat de Betlem, convertint-lo així en atractiu tant per a xiquets com per a adults.

Romandrà obert del 20 de desembre al 8 de gener de 10 a 20 hores.

Església de Sant Joan de l'Hospital

Per part seua, el pesebre de l'església de Sant Joan de l'Hospital té diverses particularitats, a més de la instal·lació compacta que es troba en la capella dels confessionaris, estan distribuïdes diferents escenes per totes les capelles del temple.

Es pot realitzar un recorregut per l'església i anar descobrint els moments més importants de la història del naixement de Jesús. Qualsevol fornícula ha sigut utilitzada per a incloure un dels diferents passatges: L'Anunciació, Visitació, El somni de San José, Cercant Posada, L'Adoració dels Pastors, Presentació en el Temple o La Fugida a Egipte. Com a novetat enguany, en cada escena hi haurà un codi QR amb el qual s'enllaça a una breu reflexió.

A més, els xiquets que visiten el pesebre poden participar en un concurs i a més cercar objectes que no corresponen ni a l'època ni a l'escena, també poden deixar missatges al Xiquet Jesús en un llibre de signatures. El pesebre està elaborat amb materials reciclats, les cases, botigues, arbres i tots els complements han sigut realitzats per un grup de voluntaris.

Es pot visitar fora de l'horari de culte de dilluns a dissabte, de 9.30 a 13.30 hores i de 17 a 21 hores, i diumenges i festius, d'11 a 14 hores i de 17 a 21 hores.

“Belén de Capitania”

Per part seua, i fins al 5 de gener, és possible visitar el “Betlem de Capitania” de la parròquia castrense Santo Domingo a València. El naixement està instal·lat sobre dues vitrines amb un variat nombre de figures i escenes.

Es munta cada any a l'església castrense de Santo Domingo al costat de Capitania per militars de la Caserna General Terrestre d'Alta Disponibilitat, dirigits pel sotstinent José Antonio Forner, expert belenista.

El disseny i muntatge del pesebre es deu a la participació de voluntaris que han contribuït en aquesta tasca. L'exposició del Betlem estarà oberta en horari de 10.30 a 13 hores i de 17 a 20 hores amb l'entrada lliure i gratuïta. Les donacions que els visitants vulguen lliurar es destinaran a l'acció social de Càritas Castrense.

Pujar