elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Encontre matemàtic sobre l’Estadística Bayesiana, que utilitzen Google, la NASA o Microsoft

    La Facultat de Matemàtiques serà seu del 16 al 20 de juliol de l'Escola Internacional d'Estiu sobre Estadística Bayesiana. Es tracta d'una escola d'estiu organitzada pel grup d'investigació en Inferència Bayesiana (VABAR, vabar.es) de la Universitat de València, dirigit per la professora Carmen Armero. La València International Bayesian Analysis Summer School (VIBASS) oferix l'oportunitat que l'estudiantat s'introduïsca en el raonament bayesià sense coneixements previs en aquesta matèria.

    Les primeres referència a la utilització pràctica de l'Estadística Bayesiana es remunten a la segona guerra mundial. El famós matemàtic Alan Turing va utilitzar el teorema de Bayes per a desxifrar les ordres, amagades en el codi Enigma, que l'exèrcit alemany enviava als seus submarins que navegaven en l'Atlàntic Nord. En l'actualitat, l'Estadística bayesiana s'ha convertit en una ferramenta cada vegada més útil i necessària per a analitzar fenòmens amb incertesa i dades: La Marina dels EUA va utilitzar algorismes bayesians per a la recerca del vol 447 d'Air France perdut en l'Atlàntic en 2009; Google utilitza la regla de Bayes per a la presa de decisions automàtica en el seu cotxe sense conductor; Microsoft utilitza filtres bayesians per a detectar el correu brossa; la NASA utilitza mètodes bayesians per a l'avaluació de riscos; l'Arqueologia utilitza el paradigma bayesià per a la datació de restes arqueològiques, són alguns exemples.

    Els cinc dies de l'escola d'estiu estan organitzat en tres parts. D'una banda, els primers dos dies inclouen un curs bàsic sobre aprenentatge bayesià (12 hores), amb sessions conceptuals durant el matí i sessions practiques per la vesprada. Les professores i professors d'aquesta primera part del curs són membres de VABAR procedents de la Universitat de València, Universitat Castella-la Manxa i Li Cirad a França.

    La segona part de l'escola és de caràcter més especialitzat i ocupa el dimecres 18 i el dijous 19. El curs d'enguany es titula Bayesian modeling with BayesX i es dedicarà a models de regressió avançats amb les llibreries BayesX i bamlss de l'entorn R. Este curs de 12 hores el realitzaran Nadja Klein, investigadora Fellow (Fundació Humbolt) i membre de la Universitat de Melbourne, i Nikolaus Umlauf, professor adjunt d'Estadística en la Universitat d'Innsbruck (Austria). Especialistes de prestigi amb mètodes estadístics i economètrics per al tractament bayesià de dades complexes i coautor i coautora de la llibreria BayesX.

    L'últim dia, el divendres 20 de juliol, es realitzarà el segon taller VIBASS. Aquest inclou dos sessions plenàries a càrrec d'especialistes de reconegut prestigi internacional en Estadística Bayesiana. A més, enguany es compta com a persones convidades amb Paloma Botella, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana; i Luigi Spezia, biomatemàtic i estadístic escocés.

    Pujar